top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Οι ανεξάρτητοι εθνικοί συμβουλευτικοί φορείς μπορούν να ενισχύσουν την κλιματική πολιτική



Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές μέσω ισχυρών πλαισίων διακυβέρνησης, καθώς και συμβουλευτικών οργάνων που λειτουργούν και διαθέτουν καλά πόρους.


Μια ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκε αναλύει τις θεσμικές ρυθμίσεις για τη χάραξη πολιτικής για το κλίμα σε εθνικό επίπεδο στην Ευρώπη, τον ρόλο που διαδραματίζουν τα συμβουλευτικά όργανα σε αυτές τις συνθήκες και την επιρροή τους στις πολιτικές αποφάσεις.


Η ενημέρωση του ΕΟΠ «Η συμβολή των εθνικών συμβουλευτικών φορέων στην πολιτική για το κλίμα στην Ευρώπη» εξετάζει συγκριτικά τα εθνικά συμβουλευτικά όργανα που δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη της εθνικής νομοθεσίας για το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ενημέρωση σημειώνει ότι ενώ σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει ιδρύσει ένα συμβουλευτικό όργανο για την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από την εντολή, τη σύνθεση, τους πόρους κ.λπ.


Οι ειδικοί συμβουλευτικοί φορείς για την αλλαγή του κλίματος μπορούν να παίξουν διάφορες λειτουργίες, όπως «επιτηρητές» (προσθήκη βάρους και λογοδοσίας στις διαδικασίες για την κλιματική πολιτική), «σύμβουλοι» (παροχή επιστημονικής καθοδήγησης και συστάσεων) ή «εισηγητές» (συμμετοχή ενδιαφερομένων ή πολιτών σε συζητήσεις σχετικά με την πολιτική για το κλίμα). Με την εισαγωγή των εθνικών νόμων για το κλίμα, οι συμβουλευτικοί φορείς εισάγουν στοιχεία βάσει τεκμηρίωσης στη διαμόρφωση πολιτικής, ειδικά στην περίπτωση ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλίων.


Η ενημέρωση σημειώνει ότι ο αντίκτυπος αυτών των φορέων σχετίζεται άμεσα με τους πόρους τους. Ο περαιτέρω διάλογος και η συνεργασία μεταξύ συμβουλευτικών οργάνων θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τη δράση τους και να βοηθήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να συντονιστούν σε διασυνοριακές λύσεις για τη μετάβαση σε μια Ευρώπη με ουδέτερο κλίμα.


Τα ευρήματα στην ενημέρωση βασίζονται σε μια έκθεση, που έχει ανατεθεί από τον ΕΟΠ, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των εθνικών συμβουλευτικών οργάνων για την αλλαγή του κλίματος στις 32 χώρες μέλη του ΕΟΠ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

bottom of page