top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Η βελτίωση των υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης ως επιτυχημένο μοντέλο περιβαλλοντικής διαχείρισης



Μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δείχνει πώς η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο επιτυχούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας και διαχείρισης. Το μερίδιο των χώρων κολύμβησης με εξαιρετική ποιότητα νερού στην Ευρώπη αυξήθηκε από 53% το 1991 σε 85% το 2019, χάρη στις τοπικές δράσεις που καθοδηγούνται από τη δεσμευτική ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Η έκθεση του ΕΟΠ «Διαχείριση των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη: Επιτυχίες και προκλήσεις» παρουσιάζει την ιστορία επιτυχίας των βελτιώσεων στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης από την εισαγωγή της οδηγίας της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης το 1976, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει προκλήσεις για τη μελλοντική διαχείριση των υδάτων κολύμβησης.


Στην Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η ποιότητα των παράκτιων υδάτων, των ποταμών και των λιμνών υποβαθμίστηκε γενικά από τον 19ο αιώνα και μετά, κυρίως λόγω των αναπτυσσόμενων πόλεων και βιομηχανιών που απορρίπτουν μη επεξεργασμένα λύματα. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στη γεωργική γη προστέθηκε σε αυτήν τη ρύπανση.


Ωστόσο, η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική και διαχείριση έχουν βελτιώσει δραματικά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια. Η ασφαλής κολύμβηση είναι πλέον δυνατή σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Βουδαπέστη, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, η Ρίγα και η Βιέννη, σημειώνει η έκθεση. Σημαντικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων και βελτιώσεις στα δίκτυα αποχέτευσης υπήρξαν τα βασικά μέτρα πίσω από αυτήν την επιτυχία.


Τα στοιχεία του ΕΟΠ δείχνουν ότι ο αριθμός των χώρων κολύμβησης που παρακολουθούνται βάσει της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης αυξήθηκε από περίπου 7.500 το 1990 σε πάνω από 22.000 το 2019. Από το 1991 έως το 2019, το μερίδιο των χώρων κολύμβησης με επαρκή ποιότητα νερού αυξήθηκε από 74% σε περισσότερα άνω του 95% και το μερίδιο των περιοχών με εξαιρετική ποιότητα νερού από 53% έως 85%.


Ενώ η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη βελτιώνεται και σήμερα το μπάνιο είναι δυνατό ακόμη και σε ορισμένες βαριά αστικές περιοχές, υπάρχει ακόμη ανάγκη να μετριαστούν τόσο οι υπάρχουσες όσο και οι αναδυόμενες πιέσεις.


Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει νέες προκλήσεις για τη διαχείριση των υδάτων κολύμβησης, για παράδειγμα, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, των συχνότερων και ισχυρότερων καταιγίδων, της αυξημένης ροής του ποταμού ή της λειψυδρίας. Η χημική ρύπανση και η ρύπανση από λιπάσματα καθώς και η πλαστική ρύπανση παραμένουν επίσης προβλήματα που απαιτούν ισχυρότερη δράση.

Comentários


bottom of page