top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αποσύρονται τα πλαστικά μιας χρήσης: Περνάει άμεσα το νομοσχέδιο



Από την παραλία του Σχινιά ξεκίνησε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, την εκστρατεία για την «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, κα Αγγελική Κοσμοπούλου, κήρυξαν την έναρξη της καμπάνιας ευαισθητοποίησης των πολιτών για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς σε έναν μήνα– μετά και από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού - η Ελλάδα θα ενσωματώσει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία με εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2021. Η απόσυρση αφορά σε 9 είδη πλαστικών, δοχεία τροφίμων –ποτήρια –κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών.


Επιβράβευση στους καταναλωτές – νωρίτερα η εφαρμογή στο Δημόσιο

Ο κ. Χατζηδάκης κατά την έναρξη της καμπάνιας προανήγγειλε ότι:


α) στο Δημόσιο η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης θα εφαρμοστεί έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ το Υπουργείο πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα,


β) σχεδιάζει την παροχή κινήτρων ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, ποτών και αναψυκτικών. Τα πλαστικά μπουκάλια θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω.


Ο Υπουργός δίνοντας το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και εφαρμογής της σχετικής οδηγίας, αποσαφήνισε ότι παρέχεται στην αγορά ικανό χρονικό διάστημα για να απαλλαγεί από τα υπάρχοντα, συσσωρευμένα πλαστικά μιας χρήσης που διαθέτει, αλλά και να προετοιμαστεί για τις νέες φιλοπεριβαλλοντικές εναλλακτικές. Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά:


«Εφαρμόζουμε τη σχετική κοινοτική οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, όχι μόνο όμως γιατί το επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, αλλά και γιατί πιστεύουμε βαθύτατα σε αυτή την πολιτική. Είναι μια πράσινη πολιτική και μια φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.


Μαζί με το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη έχουμε επεξεργαστεί τις σχετικές προτάσεις και τώρα ξεκινάμε σήμερα από εδώ από τον Σχινιά την σχετική καμπάνια για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, που θα καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε περίπου ένα μήνα. Θα προβλέπει ότι η από την 1η Ιουλίου 2021 τα πλαστικά μιας χρήσης θα αποσυρθούν. Μεταξύ άλλων τα πλαστικά πιατάκια, τα πλαστικά μαχαίρια, τα πιρούνια, τα ποτήρια από φελιζόλ, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες. Δίνουμε ταυτόχρονα στην αγορά τη δυνατότητα να έχει έναν χρόνο για να «ξεστοκάρει» και προχωρούμε μπροστά σε αυτή την πολιτική την οποία πιστεύει πάρα πολύ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.


Στον δημόσιο τομέα στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε αυτά τα μέτρα έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021. Θα κάνουμε μάλιστα και κάτι άλλο επιπλέον της οδηγίας: θα υπάρξει ένα μικρό τέλος λίγων λεπτών στα πλαστικά μπουκάλια που παίρνουμε από το σουπερμάρκετ και αλλού και κατόπιν θα υπάρχει ένα κίνητρο για τους καταναλωτές. Δηλαδή, όποιοι καταναλωτές επιστρέφουν πίσω τα μπουκάλια τους, θα παίρνουν πίσω αυτά τα χρήματα, έτσι ώστε να υπάρξει μία κουλτούρα ανακύκλωσης στον τόπο. Να προχωρήσουμε μπροστά και σε αυτό το ζήτημα που είμαστε δυστυχώς τελευταίοι των τελευταίων στην Ευρώπη.


Δεν είναι για μας η προστασία του περιβάλλοντος λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα προς αυτή την κατεύθυνση. Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης».


Ο κ. Αραβώσης δήλωσε:


«Η σημερινή μέρα στην πραγματικότητα σηματοδοτεί ότι θα πρέπει ο πολίτης να είναι ευαισθητοποιημένος και πληροφορημένος και στην καθημερινότητα του να μπορεί να εφαρμόζει τις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η εναρμόνιση με την Οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινάει από τον κάθε πολίτη, από τον εκπαιδευμένο πολίτη, ο οποίος αλλάζοντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες θα μπορέσει να εφαρμόσει και στην πράξη αυτά τα οποία θα προδιαγράψει και η νομοθεσία. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μπορέσει να προσαρμοστεί και η ελληνική παραγωγή, να έχουμε δηλαδή την ελληνική παραγωγή προσαρμοσμένη στα βιώσιμα πρότυπα. Συζητάμε λοιπόν για βιώσιμη παραγωγή και βιώσιμη κατανάλωση, αυτό είναι το ζητούμενο».


Η κα Κοσμοπούλου δήλωσε:


«Ο περιορισμός των πλαστικών μίας χρήσης είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 904 για τα πλαστικά μίας χρήσης δίνει στη χώρα μας την ευκαιρία να επιταχύνει τις προσπάθειες για τη μείωση της επιβάρυνσης που προξενούν και να υιοθετήσει μέτρα που προωθούν στην πράξη την κυκλική οικονομία. Με το πρόγραμμα «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκινά ένας κύκλος δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης στην καθημερινότητά μας, την αντικατάστασή τους με υλικά φιλικότερα στο περιβάλλον και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης».

Συνεχείς δράσεις με συμμάχους πολίτες και διαδίκτυο


Σήμερα, στον Σχινιά, εθελοντές του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη καθάρισαν την παραλία από τα πλαστικά μιας χρήσης σε σημείο που βρίσκεται μπροστά από το Πευκοδάσος και κατέγραψαν ένα προς ένα τα ευρήματα σε ειδικό λογισμικό. Μπουκάλια, ποτήρια καφέ, είδη προσωπικής υγιεινής, καλαμάκια και σακούλες ήταν μερικά από τα συχνότερα απορρίμματα στην συγκεκριμένη παραλία, ευρήματα όμως πολύ συχνά σε όλη τη χώρα.


Αυτή την πρώτη δράση θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενέργειες ευαισθητοποίησης. Πρωτεύοντα ρόλο στη συμμετοχή όλων μας για μια «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» είναι η ενημέρωση, η οποία και προϋποτίθεται για να «πυροδοτήσει» την κινητοποίηση και δράση των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, ενεργοποιούνται οι δυνατότητες της ψηφιακής επικοινωνίας, το διαδίκτυο και τα social media, όπου παρουσιάζονται και εναλλακτικές λύσεις στις καθημερινές μας συνήθειες.


Ήδη από σήμερα «είναι στον αέρα» η ιστοσελίδα της καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης» από τα αρχικά των λέξεων Single Use Plastic Free


Η «πλαστική» ρύπανση σε αριθμούς

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την έναρξη της εκστρατείας ανέφερε χαρακτηριστικά στοιχεία που καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος με τα πλαστικά μας χρήσης. Ειδικότερα:

  1. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη συλλέγονται πάνω από 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων λιγότερο από το 1/3 ανακυκλώνεται.

  • Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΕ το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

  • Το 50% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι πλαστικά μιας χρήσης, ενώ επιπλέον 27% είναι αλιευτικά εργαλεία από πλαστικό.

  • Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε μέρα περί το 1 εκατ. πλαστικά ποτήρια (πχ για καφέ), ή αλλιώς 350 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια τον χρόνο!


Ποια είναι τα 9 Πλαστικά Μιας Χρήσης


  1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ

  2. Ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους.

  3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/ καλύμματά τους.

  4. Μπατονέτες

  5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια,)

  6. Πιάτα

  7. Καλαμάκια

  8. Αναδευτήρες ποτών

  9. Στηρίγματα μπαλονιών.

Comments


bottom of page