Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «Σοβαρές και ύποπτες παραλείψεις του ΥΠΕΝ στη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης» υπέβαλαν, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, έντεκα (11) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της ΝΔ και με ευθύνη των Διοικήσεων του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση από αυτοδιοικητικά όργανα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μετατρέψει το έργο από δημόσιο, σε ΣΔΙΤ, έτσι ώστε, μια ιδιωτική επιχείρηση να αξιοποιεί ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, να καρπώνεται επιχειρηματικό όφελος από ένα κλειστό, για δεκαετίες, συμβόλαιο, χωρίς ανταγωνιστή και χωρίς να αναλαμβάνει κανένα ρίσκο, εφόσον όλη η μελετητική και τεχνολογική ωρίμανση έχει γίνει με δημόσιους πόρους (ΕΣΠΑ).
Όπως δε προκύπτει, από έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, εξελίσσεται μία μεθόδευση για να προκριθεί μία παράτυπη, παράλογη, επιζήμια για το περιβάλλον και ιδιαίτερα δαπανηρή επιλογής χωροθέτησης του έργου στην Μαυροράχη, δηλαδή στο βόρειο τμήμα του Νομού Θεσσαλονίκης, και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας. Επιπλέον, πολλές περιοχές που θα εξυπηρετούνται από το έργο (πχ Πέλλα, Πιερία, κλπ.) απέχουν πάνω από 100 χιλιόμετρα από το σημείο χωροθέτησης, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλο μεταφορικό κόστος, εις βάρος των πολιτών.
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αποκαλύπτουν ότι:
Το ΥΠΕΝ, εγγράφως, γνωμοδοτεί λανθασμένα ότι το έργο ανήκει στην κατηγορία Α2, παρά το ότι το έργο ανήκει ξεκάθαρα στην Α1 κατηγορία, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Στο ίδιο έγγραφο, το ΥΠΕΝ δεν ενημερώνει για τη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής να γνωμοδοτήσει πριν από την προέγκριση χωροθέτησης.
Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας αποκρύπτει την ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Βόλβης-Κορώνειας-Χαλκιδικής για τη χωροθέτηση του έργου.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αποκρύπτουν ότι στη Γ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου απαγορεύονται έργα κατηγορίας Α1, καθώς και ότι πριν την υλοποίηση κάθε έργου μεγάλης κλίμακας απαιτείται η εξέταση όλων των προσφερόμενων εναλλακτικών λύσεων, ΕΚΤΟΣ της παρούσης περιοχής.
Όλα τα ανωτέρω, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης κάνει ότι μπορεί για να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία για το περιβάλλον και να υποβαθμίζονται οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό:
Αν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στη μεθόδευση και τη λανθασμένη κατάταξη του έργου καθώς και ζητούν να μάθουν το λόγο αποσιώπησης της αρνητικής γνωμοδότησης του Φορέα Περιβάλλοντος της προστατευόμενης περιοχής.
Αν το ΥΠΕΝ σκοπεύει να παραβιάσει τις προβλέψεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την προστατευόμενη περιοχή, αν θα προχωρήσει η αδειοδότηση παραβιάζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία και αν θα συνηγορήσει στην αντιεπιστημονική και αντιπεριβαλλοντική χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Comments