top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τόσο ζυγίζει ότι δημιουργήσαμε από το 1990



Η ανθρωπογενής μάζα ορίζεται ως η μάζα που είναι ενσωματωμένη σε άψυχα στερεά αντικείμενα κατασκευασμένα από ανθρώπους που δεν έχουν κατεδαφιστεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας - η οποία ορίζεται ξεχωριστά ως ανθρωπογενή μαζικά απόβλητα.


Τον τελευταίο περίπου αιώνα, η ανθρωπογενής μάζα αυξήθηκε ραγδαία, διπλασιαζόμενη περίπου κάθε 20 χρόνια. Η συλλογική μάζα αυτών των υλικών έχει αυξηθεί από το 3% της παγκόσμιας βιομάζας το 1900 στο ίδιο επίπεδο με αυτήν σήμερα.


Ενώ συχνά παραβλέπουμε την παρουσία πρώτων υλών, αυτές είναι που καθιστούν δυνατή τη σύγχρονη οικονομία. Για να χτιστούν δρόμοι, σπίτια, κτίρια, χαρτί εκτυπωτών, κούπες καφέ, υπολογιστές και όλα τα άλλα ανθρωπογενή πράγματα, απαιτούνται δισεκατομμύρια τόνοι ορυκτών καυσίμων, μετάλλων και ορυκτών, ξύλου και γεωργικών προϊόντων.


Κάθε χρόνο, εξάγουμε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών από τη Γη. Ένα μόνο smartphone, για παράδειγμα, μπορεί να μεταφέρει περίπου το 80% των σταθερών στοιχείων στον περιοδικό πίνακα.


Ο ρυθμός συσσώρευσης για την ανθρωπογενή μάζα έχει φτάσει τώρα τους 30 γιγατόνους (Gt) - που ισοδυναμούν με 30 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους - ετησίως, με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό αντιστοιχεί στο ότι κάθε άτομο στον κόσμο παράγει περισσότερο από το σωματικό του βάρος σε ανθρωπογενή μάζα κάθε εβδομάδα.


Στην συνέχεια παρατίθενται κάποια στοιχεία που αφορούν την μάζα όσον έχουμε δημιουργήσει αυτό το διάστημα.







Πηγή: World Economic Forum

bottom of page