top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το νέο success story του ΕΜΠ είναι στις πράσινες τεχνολογίες!


Την περασμένη Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, όπως ενημερωθήκατε από το envinow.gr, αναδείχθηκαν οι νικητές του τρίτου GreenTech Challenge, του διαγωνισμού καινοτομίας του ΕΜΠ, που αφορά πράσινες τεχνολογίες στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και των smart cities. Ο διαγωνισμός περιλάμβανε το τριήμερο του ημιτελικού και τελικού και 3 Bootcamp Trainings για τους καινοτόμους φοιτητές και αποφοίτους του ΕΜΠ.


Εν μέσω διαρκών καταλήψεων, σε μια δύσκολη χρονιά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το GreenTech Challenge αποτελεί την έμπρακτη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά. Αποτελεί ενδεχομένως, μια έμπρακτη απάντηση στη δημόσια συζήτηση που διεξήχθη λίγες μέρες πριν το διαγωνισμό, αν είναι ορθό ή όχι, να υπάρχουν… γιάφκες στα πανεπιστήμια!


Η αρχική διοργάνωση του διαγωνισμού, δεν ήταν εύκολη υπόθεση… Η γραφειοκρατική διαδικασία και οι καθεστηκυίες ιδεοληψίες της ακαδημαϊκής και διοικητικής κοινότητας δημιούργησαν πολλά εμπόδια!



Μόνο η ομάδα του GreenTech Challenge με εμπνευστή τον καθηγητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Αραβώση και νυν Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, θα μπορούσε να τα καταφέρει. Ο καθηγητής, εκτός από επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center, έχει υπάρξει πρωτοπόρος σε όλη τη σταδιοδρομία του, από τις διάφορες θέσεις που έχει βρεθεί στο ΕΜΠ, το ΤΕΕ, τον ΠΑΣΕΠΠΕ, την ΕΕΔΣΑ κλπ. Αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, όχι μόνο να ιδρύσει αλλά και να καθιερώσει το GreenTech Challenge ως θεσμό!



Βεβαίως, με τους κατάλληλους συνεργάτες, που ανέβασαν τον διαγωνισμό ακόμα ψηλότερα. Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από την spinout startup του ΕΜΠ, Mantis Business Innovation του Χρήστου Νικολούδη, από την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Η Mantis δεν ανέλαβε μόνο τα διαδικαστικά, που γνωρίζει καλά, λόγω της διοργάνωσης και του StartUpNow Forum, αλλά με την καινοτόμο πλατφόρμα της, υποστήριξε όλη τη διαδικασία εκπαίδευσης και αξιολόγησης των συμμετεχόντων.



Έτσι, ο φετινός διαγωνισμός, παρά τις αυξημένες δυσκολίες, είχε 52 αιτήσεις συμμετοχής, 30 διαγωνιζόμενες ομάδες και συμμετοχή 400 περίπου ατόμων στην όλη διαδικασία.

Αλλά ας πάμε ένα βήμα πιο πίσω και ας αναρωτηθούμε… Γιατί ενώ η Ελλάδα και το ΕΜΠ έχει διαρκείς ερευνητικές διακρίσεις, ποτέ δεν κατάφερε να αναπτύξει πράσινη βιομηχανία? Μπορεί μια τέτοια πρωτοβουλία να βοηθήσει συνολικά την Ελληνική οικονομία και πως?


Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο περσινός νικητής του διαγωνισμού, Βασίλης Στενός, ξεκινώντας από το GreenTech Challenge, κέρδισε πλήθος διαγωνισμών με την Solmeyea, όπως το JA StartUp και το Agritech Challenge, σε Ελλάδα και Ευρώπη και βαδίζει προς την υλοποίηση μιας ξεχωριστής ιδέας για το παγκόσμιο στερέωμα, που περιλαμβάνει την χρήση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για την παραγωγή πρωτεΐνης μέσω της άλγης. Και όλα αυτά 100%... Ελληνικά!



Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Χρήστος Στεφανάτος με την Parity Platform διακρίθηκε επίσης στο πρώτο GreenTech Challenge, δημιουργώντας την πρώτη πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολίτες να επενδύσουν απευθείας, σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη συνέχεια διακρίθηκε επίσης, στο EIT Climate-KIC και το be finnovative της Εθνικής Τράπεζας, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε το γνωστό συνέδριο WINDMission.



Είναι λοιπόν βέβαιο ότι με πρωτοβουλίες σαν το GreenTech Challenge, υπάρχει ελπίδα. Και με αυτό είναι καλό να κλείσουμε… Και με μια ευχή! Έχοντας περάσει τόσο από τη θέση του διαγωνιζόμενου, όσο και της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, η ευχή μου καθώς σε λίγες ημέρες θα υποδεχτούμε το 2020, είναι ο διαγωνισμός να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, να έχει περισσότερες ιδέες και διαγωνιζόμενους και να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες επιτυχίες! Το χρειάζεται η κοινότητα του περιβάλλοντος, το χρειάζεται το ΕΜΠ, το χρειάζεται η Ελλάδα!

bottom of page