top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το μέλλον της βιολογικής παραγωγής


Την τελευταία δεκαετία τα λεγόμενα «βιολογικά προϊόντα» ή «προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας–γεωργίας» έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητα μας και έχουν αποτελέσει στόχαστρο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», ένας από τους πολλούς στόχους της οποίας είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής που στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, στην επίτευξη ποσοστού 25% των γεωργικών εκτάσεων υπό βιολογική γεωργία έως το 2030, καθώς και στη ουσιαστική αύξηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. Πυλώνες αυτού αποτελούν δύο σημαντικές στρατηγικές που προωθεί η πράσινη συμφωνία και δεν είναι άλλες από την στρατηγική για την βιοποικιλότητα και την «Farm to Fork».


Αρχικά, η στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα είναι ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία της φύσης και την αντιστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων που στοχεύει να θέσει την βιοποικιλότητα της Ευρώπης σε πορεία ανάκαμψης έως το 2030 και περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και δεσμεύσεις. Από την άλλη η στρατηγική «Farm to Fork» έχει στόχο να καταστήσει τα συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα από την μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που θα πρέπει να έχει ουδέτερο ή θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, που θα βοηθά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της, καθώς θα διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και τη δημόσια υγεία, εξασφαλίζοντας ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση σε βιώσιμα προϊόντα, η τιμή των οποίων θα παραμένει προσιτή.


Πέρα από τις παραπάνω στρατηγικές το πλάνο για τα βιολογικά προϊόντα βασίζεται σε τρείς βασικούς άξονες. Στην τόνωση της κατανάλωσης, καθώς μέσα από την αυξανόμενη κατανάλωση οι γεωργοί θα στραφούν προς την βιολογική γεωργία αυξάνοντας την κερδοφορία και την αυθεντικότητα. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση της παραγωγής, αφού σήμερα το 8,5% της γεωργικής έκτασης της Ευρώπης καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο και οι τάσεις δείχνουν ότι με τον σημερινό ρυθμό ζωής μέχρι το 2030 η ΕΕ θα φθάσει το 15-18%. Τέλος απαραίτητη είναι η περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας ώστε να διασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα.


Εν κατακλείδι, προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι του σχεδίου για τα βιολογικά προϊόντα για μία κοινωνία οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη για τους γεωργούς, τις αγροτικές κοινότητες και την ΕΕ στο σύνολό της αλλά και ευαισθητοποίηση σχετικά με την βιολογική παραγωγή η ευρωπαϊκή επιτροπή διοργανώνει κάθε χρόνο «ημέρα βιολογικής παραγωγής», καθώς και βραβεία σε αλυσίδες βιολογικών τροφίμων για την αναγνώριση της αριστείας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας. Ενθαρρύνει επίσης, την ανάπτυξη δικτύων βιολογικού τουρισμού, δηλαδή περιοχών όπου γεωργοί, πολίτες, τουριστικοί φορείς, ενώσεις και δημόσιες αρχές συνεργάζονται για τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών πόρων, με βάση βιολογικές αρχές και πρακτικές. Τέλος, η επιτροπή προτίθεται να αυξήσει το μερίδιο της έρευνας και της καινοτομίας και να διαθέσει τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές, σε θέματα που αφορούν ή είναι συναφή με τον τομέα της βιολογικής παραγωγής. Είναι, επομένως, στο χέρι όλων μας να συμβάλλουμε στο σχέδιο αυτό απλά και μόνο μέσα από την στροφή μας στα βιολογικά προϊόντα.


bottom of page