top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Την Τετάρτη η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης αιολικής ενέργειας στην ΕΕ



Σύμφωνα με δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού Wind Europe, την Τετάρτη 9/12/2020, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης αιολικής ενέργειας κατατάσσοντάς την πρώτη ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες με ποσοστό 37,1%.


Η πρωτιά αυτή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης αφήνοντας πίσω χώρες της Βόρειας Θάλασσας που διαθέτουν μεγαλύτερη παράδοση και ιστορία στον τομέα της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας. Ωστόσο, η κατάταξη αλλάζει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες της αγοράς.


Η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αιολική ενέργεια τροφοδοτώντας εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε μέρα. Πέρυσι, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 11,6% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Και σε μερικές ημέρες, κάλυπτε περισσότερο από το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ορισμένων κρατών μελών. Ως βασική τεχνολογία, η αιολική ενέργεια ανταγωνίζεται πλήρως τις συμβατικές εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά, τα κράτη μέλη με υψηλό αιολικό δυναμικό δεν αξιοποιούν ακόμη πλήρως τις δυνατότητες.



Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 6 Απριλίου, την Τρίτη 7 Απριλίου και την Τετάρτη 8 Απριλίου, σχεδόν το 1/3 της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είχε καλυφθεί μόνο από ανεμογεννήτριες. Το "σερί" αυτών των τριών ημερών με ποσοστά 33%, 31% και 30%, αντίστοιχα, δείχνει την δυνατότητα των αιολικών πάρκων της χώρας να συνεισφέρουν σε υψηλά ποσοστά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

bottom of page