top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ελλάδα: Για 3 "σερί" ημέρες τα αιολικά έδωσαν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας - Νέο ρεκόρ τη Δευτέρα



Σύμφωνα με δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού Wind Europe, την Δευτέρα 6 Απριλίου, την Τρίτη 7 Απριλίου και την Τετάρτη 8 Απριλίου, σχεδόν το 1/3 της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καλύφθηκε μόνο από ανεμογεννήτριες. Το "σερί" αυτών των τριών ημερών με ποσοστά 33%, 31% και 30%, αντίστοιχα, δείχνει την δυνατότητα των αιολικών πάρκων της χώρας να συνεισφέρουν σε υψηλά ποσοστά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.


Τα ποσοστά αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την επίδοση ρεκόρ του που επετεύχθη στις 16 Μαρτίου 2020 όπου η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από αιολική ενέργεια αντιστοιχούσε στο 32.1% της συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας και ισούται με 42.5 GWh.Μάλιστα, το ποσοστό του 33% της Δευτέρας 6 Απριλίου, καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ και αποτελεί το νέο ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.


Αναλυτικά τα ποσοστά και τα ποσά ενέργειας που έδωσε η αιολική ενέργεια είναι:


  • Δευτέρα 6 Απριλίου: 33% με 44 GWh

  • Τρίτη 7 Απριλίου: 31% με 42 GWh

  • Τετάρτη 8 Απριλίου: 30% με 38 GWh



Βάσει των παραπάνω ποσοστών η Ελλάδα κατέλαβε την 3η, 1η και 3η θέση, αντίστοιχα, στην κατάταξη της Ευρώπης με τις χώρες όπου τα χερσαία αιολικά πάρκα παρείχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα κάθε χώρας. Οι θέσεις αυτές δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες παρατηρώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή της κατάταξης αφήνοντας πίσω χώρες της Βόρειας Θάλασσας που διαθέτουν μεγαλύτερη παράδοση και ιστορία στον τομέα της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας.


Μένει μόνο να δούμε εάν στο μέλλον θα υπάρξει κάποια άλλη ημέρα όπου θα καταρρίψει το ρεκόρ του 33%, θέτοντας νέα υποψηφιότητα για την πιο "πράσινη" ημέρα του έτους για την Ελλάδα.

bottom of page