top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα υποσχόμενο και φιλόδοξο εγχείρημα

του Κωνσταντίνου Κόκαλη, στο περιοδικό Ecotec


Ακραία υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, λιώσιμο των πάγων, μεγάλες καταιγίδες είναι μερικά φαινόμενα της κλιματική αλλαγής που έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της. Για αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο η διεθνής κοινότητα ψάχνει εναλλακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, μορφές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας, και αναμένεται να εισχωρήσουν περαιτέρω. Χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ο σχεδιασμός προβλέπει τα επόμενα χρόνια, το 30% της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής να γίνεται αποκλειστικά από ΑΠΕ!


Ο ήλιος είναι από τα τους σημαντικότερους και βιώσιμους πόρους και η εκμετάλλευση της ενέργειας του γίνεται μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η απόδοση των φ/β πάνελ συνεχώς αυξάνεται εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου , και τα φ/β πάρκα μπορούν πλέον να παρέχουν ενέργεια συγκρινόμενη με τις συμβατικές πηγές. Ωστόσο απαιτούν εκτάσεις αρκετών στρεμμάτων, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι διαθέσιμες.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνουν τα πλωτά φ/β πάρκα. Πιο συγκεκριμένα, οι πλωτές αυτές ηλιακές εγκαταστάσεις αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή φ/β συστημάτων που εγκαθίστανται στην επιφάνεια κυρίως τεχνητών λιμνών, λιμνών λατομείων και καναλιών άρδευσης. Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν αρκετά με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, με τη διαφορά ότι τα πάνελ τοποθετούνται πάνω σε ένα πλωτό σύστημα, το οποίο προσδένεται προκειμένου να μην υπάρχει ελεύθερη κίνηση της πλωτής δομής, ενώ το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο. Το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό κατασκευάστηκε το 2007 στην Ιαπωνία, ενώ η πρώτη εμπορική εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε το 2008 στην Καλιφόρνια με ένα σύστημα ισχύος 175kWp.


Τα πλεονεκτήματα!

  • Εξοικονομούνται πολύτιμες εκτάσεις γης, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κυρίως για γεωργία και δεν αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο στην ενδοχώρα

  • Μειώνουν την ποσότητα νερού που εξατμίζεται από τις λίμνες, (τεχνητές ή μη) αφού τα φ/β πάνελ απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας.

  • Η ψύξη των φ/β είναι φυσική και αποτελεσματικότερη

  • Το πλωτό σύστημα στο οποίο τοποθετούνται αποτελείται από συνθετικό πολυμερές και δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον.

Οι προκλήσεις!

  • Τα πλωτά φ/β δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε επιφάνειες θαλασσών καθώς η θέση τους επηρεάζεται συνεχώς από τη παλίρροια, ενώ οι δυνατοί άνεμοι επηρεάζουν την απόδοση των πάνελ.

  • Έχουν τεράστιο αρχικό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης .

  • Η πλωτή δομή πιθανώς να είναι ευαίσθητη σε διαβρώσεις εξαιτίας του νερού, ενώ ακόμη τίθενται και θέματα ασφαλείας στη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από την επιφάνεια του νερού στη ξηρά.

Οι χώρες της ανατολικής Ασίας και του ειρηνικού ωκεανού αποτελούν τις πιο υποσχόμενες αγορές για τα πλωτά φ/β, ενώ ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και χώρες με πολύ μεγάλο πληθυσμό όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία , η Ινδία όπου υπάρχει έλλειψη γης. Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό που λειτουργεί είναι ισχύος μόλις 17 MW και κατασκευάστηκε από την Αkuo στη Γαλλία, ενώ το αμέσως μεγαλύτερο, ισχύος 27 MW, βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ολλανδία.


Στην Ελλάδα, πρώτα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και έπειτα η ΤΕΡΝΑ έχουν καταθέσει αιτήσεις για πλωτά φ/β. Πρόκειται για έργα τα οποία θα εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες, συνολικής ισχύος 50 MW και 265MW. Μένει να δούμε την υλοποίηση των φιλόδοξων αυτών νέων έργων στη πράξη, στον ευρωπαϊκό δρόμο προς την «καθαρή ενέργεια»!




bottom of page