top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ το α' εξάμηνο του 2020



Τα τελευταία επτά χρόνια, η Ember δημοσιεύει ετήσια έκθεση για τον ευρωπαϊκό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ανάλυση στα μέσα του έτους συγκεντρώνει δεδομένα για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από το ENTSO-E. Στη συνέχεια επεξεργάζονται τα δεδομένα για να κάνουν μια ισχυρή ανάλυση του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος. Τα δεδομένα και οι περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία είναι διαθέσιμες εδώ.


Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε την αντίστοιχη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα, για πρώτη φορά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και βιοενέργεια - παρήγαγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ-27, ενώ τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν το 34%.


Μεγάλη διύσδηση των ΑΠΕ σε Δανία, Ιρλανδία και Γερμανία

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 11%. Αυτό οδήγησε σε νέες αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις και ευνοϊκές συνθήκες κατά τη διάρκεια μιας ήπιας και θυελλώδους έναρξης του έτους. Η αιολική και η ηλιακή μόνη τους έφτασαν στο ρεκόρ του 21% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και έφτασαν ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στη Δανία (64%), στην Ιρλανδία (49%) και στη Γερμανία (42%). Παρόλο που τα ηλεκτρικά δίκτυα αντιμετώπισαν καλά τις διεισδύσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι αρνητικές τιμές επισημαίνουν τις δυσκαμψίες στην προσφορά και τη ζήτηση που πρέπει να αντιμετωπιστούν.


Μείωση των ορυκτών καυσίμων

Τα ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν κατά 18%. Το Fossil συμπιέστηκε σε δύο μέτωπα: από την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7% λόγω του COVID-19. Ο άνθρακας πήρε το βάρος, μειώνοντας κατά 32%. Από αυτό, η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 34% και ο λιγνίτης μειώθηκε κατά 29%. Ακόμη και η παραγωγή φυσικού αερίου σημείωσε πτώση 6%, σε έντεκα χώρες. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές CO2 στον τομέα της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά περίπου 23%.


Σχέδια για κατάργηση του άνθρακα

Η παραγωγή άνθρακα της Γερμανίας καταρρέει κάτω από την Πολωνία για πρώτη φορά. Η Πολωνία παράγει τώρα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα από τη Γερμανία, καθώς και τις υπόλοιπες 25 χώρες της ΕΕ σε συνδυασμό. Ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σχεδιάζουν να καταργήσουν τον άνθρακα, η Πολωνία δεν έχει ακόμη σχέδιο.


Τεράστια η μείωση του λιγνίτη στην Ελλάδα

Τέλος, στην ίδια έκθεση, ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω γράφημα όπου παρουσιάζεται η μείωση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος, σε σχέση με το 2019, η χρήση του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 48% το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο μεταφράζεται σε 2.8 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.



bottom of page