top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Να μην αποκλειστούν οι Ενεργειακές Κοινότητες και τα μικρά έργα από την ανάπτυξη ΑΠΕ



Παράταση στην παράλογη προθεσμία που έθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν μέσω πανδημίας, για την ολοκλήρωση των αιτήσεων χορήγησης οριστικών προσφορών σύνδεσης για μικρά φωτοβολταϊκά έργα ΑΠΕ και έργα ενεργειακών κοινοτήτων, πλήττοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την ενεργειακή δημοκρατία στο χώρο των ΑΠΕ, ζητούν σαράντα εννιά (49) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου.


Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Χατζηδάκης ανακοίνωσε την εν λόγω ρύθμιση με Δελτίο Τύπου στις 13.11.2020, και τη θεσμοθέτησε μέσω του Ν. 4759 στις 09.12.2020 (ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ), αφήνοντας προθεσμία ελάχιστων εργάσιμων ημερών, μέχρι τις 31.12.2020, για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας και με τις δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Δυσμενέστερες ρυθμίσεις εισήχθησαν επίσης και για τις Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες πέρα από τις εξοντωτικές προθεσμίες, καλούνται να τροποποιήσουν τη σύνθεσή τους άμεσα, μέσω διατάξεων οι οποίες δεν είχαν καν ανακοινωθεί από τον κύριο Υπουργό. Η τραγελαφική κατάσταση στη Βουλή όπου η ακρόαση των φορέων πραγματοποιήθηκε επί της ανακοίνωσης τύπου και όχι επί των συγκεκριμένων διατάξεων, γιατί αυτές δεν είχαν κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, φανερώνει τις «εκπλήξεις» που επιφυλάσσει η πολιτική της ΝΔ για το χώρο της ενέργειας και ειδικά για τους μη προνομιούχους συνομιλητές της.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν με την ερώτησή τους από τον Υπουργό ΠΕΝ να επανεξετάσει το ζήτημα, καθώς είναι σαφές ότι θίγεται η ασφάλεια δικαίου και ο προγραμματισμός επενδύσεων για πολλά έργα ΑΠΕ, με τον πρωτοφανή τρόπο με τον οποίο κινείται το Υπουργείο, δυναμιτίζοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις ΑΠΕ και την ενεργειακή δημοκρατία που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την κλιματική μετάβαση της χώρας. Ζητούν επίσης την αποσαφήνιση των προθέσεων του Υπουργείου για το νέο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών για τα μικρά φωτοβολταϊκά καθώς και για τη χρηματοδοτική στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

bottom of page