top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέο πρόγραμμα της WWF Ελλάς για την προστασία της θαλάσσιας ζωής αλλά και τις αλιείας!

Πόσο πλήττονται ψαράδες και θαλάσσια ζωή από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση; Υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα για να διαμορφωθούν οι λύσεις που θα οδηγήσουν στην προστασία τόσο της παράκτιας αλιείας όσο και των μοναδικών θαλάσσιων ειδών; Ποια μέτρα πρέπει να θεσμοθετηθούν για να χτιστεί ένα αύριο αρμονικής συνύπαρξης;

Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε η WWF Ελλάς από τον Ιούλιο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων) και τη συνδρομή και άλλων φορέων ειδικών στα θαλάσσια είδη.


Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της παράκτιας αλιείας και της θαλάσσιας μεγαπανίδας στην Ελλάδα», έχει ως στόχο να συλλέξει σε εθνικό επίπεδο επιστημονικά δεδομένα ώστε να προσδιοριστεί και να τεκμηριωθεί το μέγεθος της απώλειας εισοδήματος των παράκτιων ψαράδων, που οφείλεται στην καταστροφή των αλιευμάτων και των αλιευτικών εργαλείων από θαλάσσια είδη. Ταυτόχρονα στοχεύει στη μέτρηση του μεγέθους της τυχαίας σύλληψης και της θνησιμότητας των θαλάσσιων ειδών (φάλαινες, δελφίνια, μεσογειακή φώκια, θαλάσσια χελώνα, θαλασσοπούλια, καρχαρίες και σαλάχια). Απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία με βάσει τα οποία θα μπορέσουν οι αρμόδιες αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς να σχεδιάσουν τα κατάλληλα μέτρα που θα μετριάσουν και θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης μεταξύ παράκτιας αλιείας και θαλασσίων ειδών.


Τα τελευταία χρόνια, βάσει των περιορισμένων μελετών που υφίστανται στη χώρα μας, οι αλληλεπιδράσεις και εντέλει οι συγκρούσεις θαλάσσιων ειδών με την αλιεία είναι ένα υπαρκτό και ιδιαίτερα περίπλοκο φαινόμενο που οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Ο μετριασμός και η επίλυση ενός τέτοιου σύνθετου προβλήματος, όπως η αλληλεπίδραση θαλάσσιας άγριας ζωής και αλιείας απαιτεί συστηματική, ολοκληρωμένη και πολύπλευρη αντιμετώπιση. Οι ρυθμίσεις, τα μέτρα και οι δράσεις που απαιτούνται πρέπει να στοχεύουν σε διάφορους τομείς (διαχείριση αλιείας, προστασία ειδών, βιοτόπων και ενδιαιτημάτων, θέσπιση/οργάνωση διοικητικών δομών, εύρεση και διάθεση απαραίτητων πόρων κ.α.) και στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας αλλά και των άλλων εμπλεκομένων φορέων.


Έχοντας ως διαρκή στόχο την αποτελεσματική προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας και ως όραμά μας την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, η WWF Ελλάς αναγνωρίζει το πρόβλημα, τις άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα και τον τρόπο ζωής των ψαράδων αλλά και τις πιέσεις που υφίσταται η θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ήδη, από το 2006 και σε συνεργασία με άλλους εθνικούς φορείς, έχει δραστηριοποιηθεί σε μια σειρά από πεδία και έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να βρεθούν και να εφαρμοστούν ουσιαστικές και απτές λύσεις για τη βελτίωση της συνύπαρξης θαλάσσιων ειδών και αλιείας.


Πηγή WWF Ελλάς

bottom of page