top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Μελέτη WWF: Περίπου το 40% των τροφίμων που καλλιεργούνται δεν καταλήγουν ποτέ στο πιάτο μας



Το WWF και η Tesco δημοσιεύσαν το «Driven to Waste», μια νέα έκθεση που ποσοτικοποιεί τη συνολική ποσότητα τροφής που σπαταλιέται, υπολογίζοντάς της σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Αυτό είναι μια αύξηση περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων τόνων στις καθιερωμένες εκτιμήσεις των 1,3 δισεκατομμυρίων τόνων που σπαταλούνται κάθε χρόνο. Αυτές οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι από όλα τα τρόφιμα που καλλιεργούνται, περίπου το 40% δεν καταναλώνεται, το οποίο είναι υψηλότερο από το προηγούμενο εκτιμώμενο ποσοστό 33%.


Το «Driven to Waste» είναι ο πρώτος ποσοτικός προσδιορισμός των συνολικών απωλειών τροφής από το 2011. Όταν συνδυάζεται με ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τις απώλειες στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις απώλειες στο λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση, έχουμε μια σαφέστερη εικόνα της κλίμακας απώλειας τροφίμων, που ξεκινά από το αγρόκτημα μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας. Αυτό μας δείχνει για πρώτη φορά πόσο επιτακτική είναι η σπατάλη τροφίμων να ληφθεί σοβαρά ως ένας σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου.


Η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης, νερού και ενέργειας, επομένως η σπατάλη τροφίμων επηρεάζει σημαντικά την αλλαγή του κλίματος - προηγούμενες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 8% των αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Waste, οι αριθμοί είναι ακόμη πιο σημαντικοί, δείχνοντας μια συνεισφορά περίπου 10% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν διπλάσιες ετήσιες εκπομπές που παράγονται από όλα τα αυτοκίνητα που οδηγούνται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.


Συγκρίνοντας την πίεση από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια επέκταση της χρήσης γεωργικών πόρων, 4,4 εκατομμύρια km² γεωργικής γης και 760 km³ νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή 1,2 δισεκατομμυρίων τόνων τροφίμων που χάνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκομιδή ή εκτρέπονται σε άλλες χρήσεις, όπως ζωοτροφές και βιοκαύσιμα. Αυτό ισοδυναμεί με μια χερσαία έκταση μεγαλύτερη από την Ινδική ήπειρο και όγκο νερού ισοδύναμο με 304 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες - και αυτό δεν περιλαμβάνει τους πρόσθετους πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων που σπαταλούνται περαιτέρω στην αλυσίδα εφοδιασμού.


«Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο των συστημάτων τροφίμων στη φύση και το κλίμα. Αυτή η έκθεση μας δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε σκεφτεί», δήλωσε ο Pete Pearson, Global Food Loss and Waste Initiative Lead, WWF.

bottom of page