top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Μεγάλη απόκλιση από τους στόχους για την κλιματική αλλαγή



Τα λοκνταουν του covid-19 προκάλεσαν απότομη πτώση των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων, τη μεγαλύτερη πτώση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στις 3 Μαρτίου από το Global Carbon Project, μια διεθνή πρωτοβουλία ερευνητών του κλίματος, θέτουν τις βιομηχανικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκαν το 2020 σε 34 δισεκατομμύρια τόνους, 2,6 δισεκατομμύρια τόνους (7%) χαμηλότερα από το 2019.


Είναι σαφές ότι το 2020 ήταν ένα ασυνήθιστο έτος και οι εκπομπές έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν. Επιπλέον, η πτώση είχε τεράστιο κόστος για τις οικονομίες και τις κοινωνίες. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ 1,5 ° C και 2 ° C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, θα απαιτηθούν περισσότερες μεγάλες περικοπές για το υπόλοιπο της δεκαετίας. «Χρειαζόμαστε μείωση των εκπομπών περίπου του μεγέθους της πτώσης [από την πανδημία] κάθε δύο χρόνια, αλλά με εντελώς διαφορετικές μεθόδους», δήλωσε η Corinne Le Quéré, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, μιας από τους κορυφαίους ερευνητές της μελέτης.


Οι παγκόσμιες εκπομπές άρχισαν να μειώνονται πριν από τον covid-19. Μετά από δεκαετίες ταχείας ανάπτυξης, η αύξηση από έτος σε έτος έδειχνε σημάδια επιβράδυνσης. Μεταξύ του 2016 και του 2019, μετά τη συμφωνία του Παρισιού, οι εκπομπές μειώθηκαν σε 64 χώρες σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, αν και αυξήθηκαν σε 150 άλλες. Κατά μέσο όρο, οι 64 μείωσαν συνολικά 0,16 δισ. τόνους CO2 ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - το ένα δέκατο αυτού που απαιτείται παγκοσμίως για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού.


Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 του Νοεμβρίου, οι χώρες πρέπει να υποβάλουν νέες, πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών. Μέχρι στιγμής 75 το έχουν πράξει, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών. Περισσότερες από 100 αναμένονται. Μια έκθεση που εκδόθηκε από τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι, εάν πραγματοποιηθούν, οι υποσχέσεις που έχουν ήδη υποβληθεί θα μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 1% έως το 2030, σε σύγκριση με εκείνες που ήταν το 2010. Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 ° C, αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι πλησιέστερος στο 25% ή 45% για τον πιο φιλόδοξο στόχο των 1,5 ° C.

bottom of page