top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η μεγάλη κόντρα για τη ΛΑΡΚΟ. Το πρόβλημα δεκαετιών που πρέπει να λυθεί.



Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, μιας εταιρείας με μεγάλη και δύσκολη ιστορία και σπουδαία επίδραση στη Δυτική Μακεδονία, επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση με πρόσφατη τροπολογία που πέρασε στη Βουλή.


Η λειτουργία των ορυχείων της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή, συνεπάγεται θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα και η προσπάθεια εκκαθάρισης της επιχείρησης εν λειτουργία ανησυχεί τους επαγγελματίες του χώρου, που συνεργάζονται με τη ΛΑΡΚΟ. «Αν κλείσει η ΛΑΡΚΟ θα χαθούν περιουσίες και στα Σέρβια αλλά και στην Καστοριά. Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών που κάνουν δουλειές με τα ορυχεία», δηλώνουν επαγγελματίες της περιοχής.


Τα Μεταλλεία Καστοριάς διαθέτουν εγκαταστάσεις θραύσης-κοσκίνισης και εμπλουτισμού του μεταλλεύματος. Η ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται περίπου σε 300.000 τόνους μεταλλεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο.  Το Λιγνιτωρυχείο Σερβίων, βρίσκεται στα Σέρβια του νομού Κοζάνης. Η κάλυψη των αναγκών του Μεταλλουργικού Εργοστασίου στη Λάρύμνα οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ στην ανάπτυξη έντονων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την αναζήτηση κατάλληλων στερεών καυσίμων.


Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει:


1. Την εγκατάσταση ενός Ειδικού Διαχειριστή εντός του Μαρτίου.

2. Την παροχή μιας χρηματοδότησης της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της εταιρείας.

3. 25% μείωση των μισθών μεσοσταθμικά. Λιγότερο για τους χαμηλόμισθμους, περισσότερο φυσικά για τους υψηλόμισθους.

4. Μια fast track διαδικασία- πολύ γρήγορη- για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο.

5. Μια ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες γιατί θα χρειαστεί μετά να δοθούν κι άλλα λεφτά από την πλευρά των φορολογουμένων για να παραμείνει ζωντανή η εταιρεία κι αυτό φυσικά δεν θα ήταν ανεκτό και μπαίνουν αυστηρές προθεσμίες στον ειδικό διαχειριστή και σε όλους τους εμπλεκόμενους και στη διαδικασία της διαιτησίας. Φυσικά, αν αυτή η διαδικασία δεν τελεσφορήσει, δεν μένει τίποτε άλλο παρά η πτώχευση.



Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε:


«Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη ΛΑΡΚΟ δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα, καθώς δεν αποτελεί μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση που διασφαλίζει τη λειτουργία και τις θέσεις εργασίας, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους της εταιρείας, αλλά οδηγεί στην πτώχευση της εταιρείας. Αποτελεί μία υπόθεση με ιδιαιτέρως αισιόδοξα χρονοδιαγράμματα για τη λύση σοβαρών νομικών ζητημάτων, όπως το ιδιοκτησιακό του εργοστασίου της Λάρυμνας για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει και αποδεχτεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η τροπολογία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί καμία λύση για τη ΛΑΡΚΟ, αλλά μας κατέθεσε μια υπόθεση εργασίας που δεν προβλέπει επενδύσεις ειδικά στο περιβάλλον παρότι, την ίδια στιγμή, ο κύριος Χατζηδάκης δηλώνει ότι η ΛΑΡΚΟ ρυπαίνει σε μεγάλο βαθμό. Η τροπολογία οδηγεί σίγουρα σε μείωση  αμοιβών για όλους τους εργαζομένους και όχι μόνο τους υψηλόμισθους, η πλειοψηφία των οποίων είναι πολιτικά ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει όμως να πούμε την αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ και όχι να κρυβόμαστε και να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια. Στη ΛΑΡΚΟ υπήρξε κακοδιαχείριση, ρουσφέτια, αδιαφάνεια, τακτοποίηση συγγενών πολιτικών στελεχών της ΝΔ, και φυσικά το πρόβλημα της καταδίκης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις το 2014, το οποίο και φυσικά δεν δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4» και το δημοσιογράφο Άρη Τόλιο.

bottom of page