top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η κλιματική αλλαγή κάνει πιο έντονες και συχνές τις δασικές πυρκαγιές



Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ή και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών που οφείλονται στο κλίμα σε όλο τον κόσμο. Η διαχείριση της γης από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει τις πρόσφατες αυξήσεις στις πυρκαγιές, σύμφωνα με μια ενημέρωση από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες.


Μια αρχική Επισκόπηση του ScienceBrief σχετικά με τη σχέση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και του κινδύνου πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με κριτική 57 επιστημονικών άρθρων. 116 επιστημονικά άρθρα είναι τώρα διαθέσιμα. Αυτή η ενημέρωση επικεντρώνεται σε άρθρα σχετικά με τις πυρκαγιές που συνεχίζονται στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, νέα ευρήματα σχετικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη νοτιοανατολική Αυστραλία κατά την περίοδο 2019-2020 και νέα ευρήματα από τον Ιανουάριο του 2020.


Είναι μέρος μιας συλλογής για Κρίσιμα Θέματα στην Επιστήμη της Κλιματικής Αλλαγής, που προετοιμάστηκε για τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη (2021)


Το Βόρειο Ημισφαίριο είχε μόλις το πιο θερμό καλοκαίρι και τον πιο θερμό Αύγουστο, σύμφωνα με την US National Oceanic and Atmospheric Administration. Οι πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον επλήγησαν χειρότερα από πυρκαγιές, με δεκάδες θύματα, καταστρέφοντας ολόκληρες γειτονιές και αναγκάζοντας την εκκένωση μεγάλων περιοχών από χιλιάδες ανθρώπους.


Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Εθνική Υπηρεσία Καιρού των ΗΠΑ δήλωσε ότι ένα άλλο εκτεταμένο κύμα θερμότητας επιστρέφει στη Νοτιοδυτική Καλιφόρνια και προειδοποίησε για πιο επικίνδυνες ημέρες για πρόκληση πυρκαγιάς για τμήματα της Καλιφόρνια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των ξηρών συνθηκών και των έντονων ανέμων.


Σύμφωνα με το ScienceBrief Review Update, νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2020 ενισχύουν τα στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ή και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών που οφείλονται στο κλίμα - περιόδους με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής υγρασίας, χαμηλών βροχοπτώσεων και συχνά ισχυρών ανέμων - σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.


Οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ των περιοχών όπου τέτοιου είδους πυρκαγιές ήταν πιο συχνές τα τελευταία 40 χρόνια. Η πρόκληση πυρκαγιών επηρεάζεται από μια σειρά άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών διαχείρισης γης. Ωστόσο, η διαχείριση της γης από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει τις πρόσφατες αυξήσεις στην έκταση και την ένταση των πυρκαγιών στις δυτικές ΗΠΑ ή τη νοτιοανατολική Αυστραλία.


Η νέα ανάλυση δείχνει ότι:

  • Πάνω από 100 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2013 δείχνουν έντονη συναίνεση ότι η κλιματική αλλαγή προάγει τις καιρικές συνθήκες στις οποίες εξαρτώνται οι πυρκαγιές, αυξάνοντας την πιθανότητά τους.

  • Η φυσική μεταβλητότητα επικαλύπτεται στις ολοένα και πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες περιβάλλοντος που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, οδηγώντας σε πιο ακραίες πυρκαγιές και πιο ακραίες εποχές πυρκαγιάς.

  • Η διαχείριση της γης μπορεί να βελτιώσει ή να επιβαρύνει τις κλιματικές αλλαγές στον κίνδυνο πυρκαγιάς, είτε μέσω της μείωσης καύσιμης ύλης είτε της συσσώρευσης καύσιμης ύλης ως ανεπιθύμητου παραπροϊόντος της καταστολής της φωτιάς.

  • Υπάρχει ένας ξεκάθαρος και διαπεραστικός ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της έντασης και του μήκους που συμβαίνει ο καιρός. Η διαχείριση της γης είναι πιθανό να έχει συμβάλει επίσης, αλλά δεν οφείλεται μόνο αυτή για τις πρόσφατες αυξήσεις στην έκταση της πυρκαγιάς και στη σοβαρότητα στις δυτικές ΗΠΑ και στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

bottom of page