top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Δανία ακυρώνει όλες τις νέες άδειες υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα





Το κοινοβούλιο της Δανίας, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει όλους τους μελλοντικούς γύρους αδειοδότησης για νέες άδειες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας και θα τερματίσει την υπάρχουσα παραγωγή έως το 2050.


Ως μια σημαντική χώρα παραγωγής πετρελαίου στην ΕΕ, η ανακοίνωση αποτελεί ορόσημο για την απαραίτητη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, η πολιτική συμφωνία διαθέτει χρήματα για να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται.


Η Helene Hagel, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον στην Greenpeace Δανίας δήλωσε:


«Αυτή είναι μια στιγμή λεκάνης απορροής. Η Δανία θα ορίσει τώρα μια ημερομηνία λήξης για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα αποχαιρετήσει τους μελλοντικούς γύρους αδειοδότησης για το πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να διεκδικήσει τον εαυτό της ως πράσινο πρωτοπόρο και να εμπνεύσει άλλες χώρες να τερματίσουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καταστροφή καύσιμα. Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για το κίνημα του κλίματος και όλους τους ανθρώπους που έχουν πιέσει για πολλά χρόνια να το συμβεί».


«Ως σημαντικός παραγωγός πετρελαίου στην ΕΕ και μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η Δανία έχει ηθική υποχρέωση να τερματίσει την αναζήτηση νέου πετρελαίου για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος μπορεί και πρέπει να ενεργήσει για την εκπλήρωση της συμφωνίας του Παρισιού και τον μετριασμό. η κλιματική κρίση. Η Δανία είναι μια μικρή χώρα, αλλά έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το βάρος της και να ανοίξει το δρόμο για την απαραίτητη μετάβαση σε πράσινη, ανανεώσιμη ενέργεια. Τώρα, η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα και να σχεδιάσουν τη σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας παραγωγής πετρελαίου στο δανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας έως το 2040».

bottom of page