top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Εταιρίες και μεγαλουπόλεις γίνονται «πράσινες»

Ο Ενεργειακός τομέας τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα βρεθεί σε τροχιά αλλαγών όπου πρόκειται να γίνουν όσα δεν έγιναν μαζί την τελευταία 30ετία. Ο λιγνίτης, που στήριξε τον εξηλεκτρισμό τόσο της χώρας μας όσο και της παγκόσμιας κοινότητας θα μπει σταδιακά και βαθμιαία στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.Τη θέση του παίρνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή ο άνεμος και ο ήλιος, που με τα σημερινά δεδομένα είναι για τη χώρα ό,τι ήταν ο λιγνίτης στα μέσα του περασμένου αιώνα και μέχρι πρότινος. Όσον αφορά την Ελλάδα,τα νούμερα που καλείται να πετύχει μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι συγκλονιστικά. Το 61% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ, κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αυτό μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις 9 δις ευρώ, που με τη σειρά του σημαίνει περίπου 1 δις κατά έτος για τα επόμενα 11 χρόνια.

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λονδίνο,οι κάτοικοι της Βρετανικής πρωτεύουσας θα μπορούν σταδιακά να επιλέγουν μόνον πράσινες ενεργειακές πηγές για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, και σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή των συμβατικών, μετά τη δημιουργία σχετικής δημοτικής επιχείρησης. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, αποφάσισε να υποστηρίξει και έμπρακτα την πράσινη ενέργεια, αλλά και τους δημότες της βρετανικής πρωτεύουσας, ανοίγοντας το δρόμο για φτηνότερη ενέργεια μέσα από μια επιχειρηματική σύμπραξη, που φέρει την ονομασία Ενέργεια του Λονδίνου (London Power). Ήδη, μέσα σε μια μέρα, πάνω από χίλια νοικοκυριά ζήτησαν να μεταφέρουν εκεί την ενεργειακή τους παροχή. Υπολογίζεται ότι, με την επιτυχία του προγράμματος, ως το 2050 το Λονδίνο θα είναι, ενεργειακά, μια πράσινη πόλη.H σύμπραξη του δήμου του Λονδίνου έγινε με την εταιρία Octopus Ltd, και θεωρείται ότι αποτελεί πλήγμα και για τις «Μεγάλες Έξι», τις εταιρίες που σήμερα έχουν στα χέρια τους το συντριπτικό ποσοστό της βρετανικής ενεργειακής αγοράς. Μετά τη δημαρχιακή πρωτοβουλία, μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών περνά ή αναμένεται να περάσει στην σύμπραξη, καθώς δεν είναι μόνο φιλικότερη προς το περιβάλλον η ενέργεια που παρέχει, αλλά οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες και μπορεί να οδηγήσουν εκτός ενεργειακής φτώχειας χιλιάδες νοικοκυριά, που υπολογίζεται ότι θα γλιτώνουν κατά μέσο όσο 300 λίρες (370 ευρώ) το χρόνο.

Στη πρωτεύουσα της Γερμανίας, στο Βερολίνο, κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία με περιφέρειες και εταιρείες κοινής ωφελείας της χώρας, που προβλέπει συνολικές δαπάνες 44 δις ευρώ με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής και χρήσης λιθάνθρακα έως το 2038. Για την αποζημίωση των περιοχών που παράγουν το ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο δεσμεύεται έτσι να διαθέσει 40 δις ευρώ και άλλα 4,35 δις ευρώ για την οικονομική στήριξη εταιρειών κοινής ωφελείας, καθώς θα αναγκαστούν να κλείσουν εσπευσμένα μονάδες παραγωγής ενέργειας.Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μια ιστορική μετάβαση, όπως τη χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο. Έχει προηγηθεί η δέσμευση που ανέλαβε πέρυσι ο κυβερνητικός συνασπισμός να κλείσει όσες μονάδες παραγωγής ενέργειας λειτουργούν με λιθάνθρακα. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Deutsche Welle, φέτος θα κλείσουν τουλάχιστον οκτώ μονάδες που λειτουργούν με λιθάνθρακα. Θα παραμείνουν, όμως, σε λειτουργία ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πλέον ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα, καθώς το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας προβλέπει να κλείσουν το 2028 και το 2029. Η αναγκαία δέσμευση του Βερολίνου θα έχει, πάντως, κοινωνικό αντίκτυπο. Περίπου 20.000 άτομα απασχολούνται στη βιομηχανία λιγνίτη της Γερμανίας, εκ των οποίων οι 15.000 σε ανοιχτά ορυχεία και οι 5.000 σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη. Γι’ αυτό και από τα 40 δις ευρώ με τα οποία θα αποζημιώσει τις περιφέρειες, τα 26 δις ευρώ προορίζονται για μέτρα στήριξης των κρατιδίων, ενώ τα 14 δις για να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα κατάσταση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, δήλωσε πως οι μονάδες λιγνίτη στην ανατολική Γερμανία θα λάβουν 1,75 δις ευρώ ως αποζημίωση, που σημαίνει ότι η RWE θα λάβει τα υπόλοιπα 2,6 δις ευρώ από το πακέτο των 4,35 δις ευρώ που προορίζονται για τις εταιρείες κοινής ωφελείας. Η RWE είναι η μοναδική εταιρεία κοινής ωφελείας που λειτουργεί μονάδες με λιθάνθρακα στη δυτική Γερμανία.Παράλληλα με τις μονάδες λιθάνθρακα θα κλείνουν, όμως, και οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, που σημαίνει πως η χώρα θα εξαρτάται πλέον περισσότερο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακή και αιολική.Στόχος του Βερολίνου είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλύπτει το 65% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκτός των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, σε τροχιά ενεργειακής αυτάρκειας ,<<πράσινης>> μορφής, έχουν μπει και μεγάλες εταιρίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Το 2019, η Toyota έφτασε σε έναν πολύ αξιέπαινο στόχο, καθώς κατάφερε να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές. Η Toyota είναι μια τεράστια επιχείρηση στην Ευρώπη και φυσικά, θα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια, ώστε να τροφοδοτήσει τις εγκαταστάσεις της. Εργοστάσια, αποθήκες, κτίρια, όλα τους απαιτούν μεγάλες ποσότητες σε ρεύμα, όμως κατάφεραν να το συλλέξουν στο 100% του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Έτσι κι αλλιώς η μάρκα έχει ένα πολύ ολοκληρωμένο προφίλ που θέλει να μας προβάλλει. Ενός κατασκευαστή με περιβαλλοντικές ανησυχίες, που θέλει να επιβαρύνει τον πλανήτη το λιγότερο δυνατό! Μη ξεχνάμε ότι οι περισσότερες πωλήσεις της μάρκας στην Ευρώπη, αφορούν τις υβριδικές εκδόσεις των μοντέλων της, που έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Το γεγονός ότι φέτος, το 100% της ενέργειας ήρθε από ανανεώσιμες πηγές, μόνο ως θετικό μπορεί να προσμετρηθεί! Ενδεικτικά, η απαιτούμενη ενέργεια για να κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο μειώθηκε φέτος κατά 18% και ο μέσος όρος των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται περίπου 48% περισσότερη ενέργεια για να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο.

Στο ίδιο πλαίσιο με την Toyota, η εταιρία Microsoft δεσμεύτηκε ότι θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030, εκφράζοντας τη βούλησή της να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή. Η δέσμευση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην εξάλειψη το 2050 κάθε εκπομπής άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη Microsoft από την ίδρυση της το 1975, ανακοίνωσε ο κολοσσός της πληροφορικής.Για να εκπληρώσει το σχέδιό του, ο όμιλος που έχει την έδρα του στο Ρέντμοντ (στη δυτική Πολιτεία της Ουάσινγκτον) προβλέπει να τροφοδοτεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όλα τα κέντρα δεδομένων που διαθέτει, τα κτήρια του και τις εγκαταστάσεις του έως το 2025, να καθιερώσει «έναν εσωτερικό φόρο άνθρακα» τον Ιούλιο του 2020 και να μετάσχει σε επιχειρήσεις αναδάσωσης. Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα νέο «ταμείο καινοτομίας για το κλίμα», στόχος του οποίου θα είναι η βελτίωση των τεχνολογιών της σε σχέση με τη συλλογή και την εξάλειψη του άνθρακα.Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί,όπως η Amazon έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους διοξειδίου του άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Amazon Τζεφ Μπέζος υποσχέθηκε ότι ο όμιλος του θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2040.


Πηγές:

Liberal.gr

Gazzetta.gr

Kathimerini.gr


bottom of page