top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ενεργειακά Αποδοτικά και Βιώσιμα Κτίρια ως Επενδυτικές Ευκαιρίες


Όλο και περισσότερο οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν αντίκτυπο στην αξία ενός ακινήτου και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιώσιμα κτίρια. Επομένως, η διαχείριση επενδύσεων σε ακίνητα σημαίνει επένδυση σε "πράσινα" κτίρια, ενεργειακή απόδοση και ενσωμάτωση διαδικασιών ESG για τη διατήρηση και την ενίσχυση των προσαρμοσμένων στους κινδύνους αποδόσεων.

Τα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας σε όλο τον κόσμο εκτίθενται όλο και περισσότερο στις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της ρυθμιστικής πολιτικής και της εμφάνισης σύγχρονων τεχνολογιών και χαρακτηριστικών υψηλής απόδοσης στο εμπόριο. Οι επενδυτές ακινήτων με γνώμονα την απόδοση προσδοκούν πλέον υψηλής ποιότητας διαχειριστές επενδύσεων σε ακίνητα να καθορίσουν τους στόχους που μπορούν να μετρηθούν για την ESG (Enviromental Social and Governance) και γενικές στρατηγικές που διατηρούν και ενισχύουν τις προσαρμοσμένες στους κινδύνους επιστροφές. Επομένως, είναι δική μας ευθύνη να παρέχουμε στους επενδυτές τη δραστηριότητα για τη διαχείριση επενδύσεων σε ακίνητα με μια πραγματιστική και αντικειμενική προσέγγιση που θα καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε το ESG μέσα στην επιχείρησή μας κατά τρόπο που να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που είναι σημαντικά για την οικονομική απόδοση.

Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα περιλαμβάνουν την ενέργεια, το νερό, τα απόβλητα, την προμήθεια δομικών υλικών και τις συνεχιζόμενες προμήθειες, την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου, την άνεση των επιβατών και την πρόσβαση σε δημόσια ή εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Η δέσμευση με εξωτερική αλυσίδα εφοδιασμού και με τους ενοικιαστές αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Στρατηγικής ESG. Τα Πρότυπα Αειφορίας σε συνεργασία με εξωτερικούς διαχειριστές ακινήτων και διαχειριστικούς πράκτορες παρέχουν το γενικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες βιωσιμότητας που λαμβάνουν χώρα υπό τη διαχείριση των κτιρίων. Τα πρότυπα περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές για την ενεργειακή συγκριτική αξιολόγηση, την αναβάθμιση του φωτισμού, την ανακύκλωση, τη διατήρηση του νερού, την κατάρτιση, την επικοινωνία με τους ενοικιαστές και την αναφορά όλων των ενεργειών που έχουν αναληφθεί για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ενώ η υιοθέτηση και εφαρμογή επιχειρησιακών προτύπων στις περιφέρειες διασφαλίζει ότι οι βέλτιστες πρακτικές και οι γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση κτιρίων εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επειδή πολλά από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διαθέτουν ιδιότητες σε διάφορες χώρες, έχει εκκινήσει διαδικασία εφαρμογής αυτών των προτύπων στην ισορροπία της Ευρώπης στο βαθμό που είναι σχετικές και εφικτές σε άλλες τοπικές αγορές.



bottom of page