top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ανταρκτική: Νέο γιγαντιαίο τμήμα παγόβουνου έσπασε την Παρασκευή



Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο, περίπου 1.5 φορές το μέγεθος της Μητρόπολης του Μείζονος Παρισιού, αποκολλήθηκε από το βόρειο τμήμα του Brunt Ice Shelf της Ανταρκτικής την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Νέες εικόνες, που καταγράφηκαν από την αποστολή Copernicus Sentinel-1, δείχνουν το παγόβουνο 1270 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απελευθερώνεται.


Οι επιστήμονες παρακολουθούν τις πολλές ρωγμές που έχουν σχηματιστεί στο τμήμα του Brunt πάχους 150 μέτρων τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του 2019, εντοπίστηκε μια νέα ρωγμή στο τμήμα του πάγου βόρεια των McDonald Ice Rumples, με κατεύθυνση προς μια άλλη μεγάλη ρωγμή κοντά στο Stancomb-Wills Glacier Tongue.


Αυτό το τελευταίο ρήγμα παρακολουθήθηκε στενά από δορυφορικές εικόνες, καθώς φάνηκε γρήγορα να σκίζει τον πάγο. Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η περιοχή βόρεια της νέας ρωγμής είναι η πιο ασταθής - κινείται περίπου 5 μέτρα την ημέρα. Στη συνέχεια, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, η νεότερη ρωγμή διευρύνθηκε γρήγορα πριν τελικά σπάσει το νέο τμήμα.


Αν και επί του παρόντος δεν έχει γίνει ονοματοδοσία, το παγόβουνο ονομάστηκε ανεπίσημα «A-74». Τα παγόβουνα της Ανταρκτικής ονομάζονται από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο αρχικά ήταν ορατά, μετά από έναν διαδοχικό αριθμό και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.


Το νέο τμήμα δεν αποτελεί απειλή επί του παρόντος για τον μη επανδρωμένο ερευνητικό σταθμό Halley VI της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, ο οποίος επανατοποθετήθηκε το 2017 σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία αφού το παγόβουνο κρίθηκε μη ασφαλές.


Η τακτική παρακολούθηση από δορυφόρους προσφέρει άνευ προηγουμένου απόψεις γεγονότων που συμβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική και πώς τα κομμάτια του πάγου καταφέρνουν να διατηρήσουν τη δομική τους ακεραιότητα ως απάντηση σε αλλαγές στη δυναμική του πάγου, στις θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών. Η αποστολή Copernicus Sentinel-1 φέρει ραντάρ, το οποίο μπορεί να επιστρέφει εικόνες ανεξάρτητα από τη μέρα ή τη νύχτα και αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε όλο το χρόνο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια των μεγάλων, σκοτεινών, χειμερινών μηνών.

bottom of page