top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Έκθεση: Μεγάλη πτώση σημειώθηκε για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ το 2019



Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από σταθερές εγκαταστάσεις που καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 9,1% το 2019 από τα επίπεδα του 2018, η μεγαλύτερη πτώση μιας δεκαετίας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σχετικά με τις τάσεις και τις προβλέψεις το EU ETS κυκλοφόρησε σήμερα.


Η ενημέρωση του ΕΟΠ «Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ το 2020: τάσεις και προβλέψεις» διαπίστωσε ότι η μείωση των εκπομπών από εγκαταστάσεις που καλύπτονται από το EU ETS οφείλεται και πάλι στην έντονη μετατόπιση των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από τον άνθρακα σε λιγότερο άνθρακα, όπως το αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, οι εκπομπές από την αεροπορία, που καλύπτονται επίσης από το ETS, συνέχισαν να αυξάνονται (1%), αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια το 2019.


Η παρατηρούμενη μείωση των εκπομπών μεταξύ 2018 και 2019 οφειλόταν στην αύξηση της τιμής του CO2, που έκανε τον άνθρακα λιγότερο ελκυστικό, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό εφοδιασμό. Πολλές χώρες στόχευσαν επίσης στη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο.


Το 2019, ο αριθμός των πλειστηριασμών εκπομπών ETS της ΕΕ μειώθηκε κατά 36% σε σύγκριση με το 2018. Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα από δημοπρασίες αυξήθηκαν κατά 447 εκατομμύρια ευρώ λόγω των υψηλότερων τιμών του άνθρακα.


Οι χώρες της ΕΕ προβλέπουν ότι οι εκπομπές τους στο πλαίσιο του εμπορικού συστήματος θα συνεχίσουν να μειώνονται την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τα ισχύοντα και τα προγραμματισμένα μέτρα, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό, τι ιστορικά. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένα από τα πιο πρόσφατα προγραμματισμένα μέτρα, μειώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί το 2019 ή τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19.

bottom of page