top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Άμεσα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή για 63 χώρες ως το 2030



Μια νέα μελέτη βάσει αλγορίθμου από μια ομάδα πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου προέβλεψε ότι 63 χώρες - περίπου το ήμισυ του αριθμού που βαθμολογήθηκε από τους S&P Global, Moody's και Fitch - θα μπορούσαν να δουν την πιστοληπτική τους βαθμολογία να μειώνεται λόγω της αλλαγής του κλίματος έως το 2030.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το SOAS με έδρα το Λονδίνο εξέτασαν ένα «ρεαλιστικό σενάριο» γνωστό ως RCP 8.5, όπου οι εκπομπές άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ουσιών συνεχίζουν να αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες.


Στη συνέχεια εξέτασαν πώς ο πιθανός αρνητικός αντίκτυπος των αυξανόμενων θερμοκρασιών, της στάθμης της θάλασσας και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις οικονομίες και τα οικονομικά των χωρών μπορεί να επηρεάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.


Διαπιστώνουμε ότι 63 χώρες κινδυνεύουν από κλιματικές υποβαθμίσεις περίπου έως το 2030, αυξάνοντας σε 80 χώρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο έως το 2100, ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύθηκε εδώ την Πέμπτη.


Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο ήταν η Κίνα, η Χιλή, η Μαλαισία και το Μεξικό που θα μπορούσαν να δουν έξι βαθμούς υποβάθμισης έως το τέλος του αιώνα, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ινδία και το Περού που θα μπορούσαν να δουν περίπου τέσσερις.


"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι χώρες, είτε πλούσιες είτε φτωχές, ζεστές ή κρύες, θα υποστούν υποβαθμίσεις εάν διατηρηθεί η τρέχουσα πορεία εκπομπών άνθρακα."


Η μελέτη εκτιμά επίσης ότι, καθώς οι μειώσεις των αξιολογήσεων αυξάνουν συνήθως το κόστος δανεισμού των χωρών στις διεθνείς αγορές, οι υποβαθμίσεις που προκαλούνται από το κλίμα θα προσθέσουν 137–205 δισεκατομμύρια δολάρια στις ετήσιες πληρωμές χρέους των χωρών έως το 2100.


bottom of page