top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

UNCTAD Report 2023: Τεχνολογία και καινοτομία

Στο επίκεντρο το περιβάλλον.

Η Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας 2023 υπογραμμίζει τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη καινοτομία – αγαθά και υπηρεσίες με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα – στις αναπτυσσόμενες χώρες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση των τεχνολογικών ικανοτήτων.


Η έκθεση αναλύει το μέγεθος της αγοράς 17 πράσινων και αιχμής τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων και τα ηλεκτρικά οχήματα, και τις δυνατότητές τους να δημιουργούν θέσεις εργασίας.


Επισημαίνεται ότι τώρα είναι η ώρα για τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιληφθούν περισσότερο την αξία που δημιουργείται σε αυτήν την πράσινη τεχνολογική επανάσταση – και να τη χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, να τις κάνουν πιο ανθεκτικές στις σύγχρονες προκλήσεις και να μειώσουν τις ανισότητες.


Η UNCTAD καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρηματικές τους κοινότητες να επενδύσουν σε πιο σύνθετους και πιο πράσινους τομείς, να ενισχύσουν τις τεχνικές δεξιότητες και να κλιμακώσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή που απαιτείται για την ανάπτυξη πράσινων βιομηχανιών.


Για να υποστηρίξει αυτή την εξέλιξη, η έκθεση προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες που να υποστηρίζουν τις αναδυόμενες πράσινες βιομηχανίες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να μεταρρυθμίσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να διευκολύνει τη μεταφορά τεχνολογίας σε αυτές τις χώρες.


Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο https://unctad.org/tir2023, ενώ στην συνέχεια αναφέρονται μερικά βασικά συμπεράσματα για την χάραξη πολιτικής σύμφωνα με την UNCTAD:

  1. Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα καλούνται να διασφαλίσουν τη συνοχή μεταξύ των διεθνών συμφωνιών για το εμπόριο, την πνευματική ιδιοκτησία και την κλιματική αλλαγή, ώστε να καλυφθεί το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ των χωρών, σε ότι αφορά τις πράσινες τεχνολογίες.

  2. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ευθυγραμμίσουν μεταξύ τους την επιστημονική και τεχνολογική δραστηριότητα, αλλά και τις πολιτικές τους για το περιβάλλον, την καινοτομία και την βιομηχανία.

  3. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες συνεργασίες μέσω του διεθνούς εμπορίου. Οι εμπορικοί κανόνες θα πρέπει να επιτρέπουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να προστατεύουν τις εκκολαπτόμενες πράσινες βιομηχανίες μέσω δασμών, επιδοτήσεων και δημόσιων προμηθειών.

  4. Μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την παροχή πληροφοριών για προϊόντα με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα για την ενημέρωση των εμπορικών κανόνων κρίνεται απαραίτητη, όπως και ένα πολυμερές ταμείο για την τόνωση των πράσινων καινοτομιών.



bottom of page