top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Tο 2019 και οι προκλήσεις του 2020


Αποχαιρετάμε σήμερα το 2019 και υποδεχόμαστε το 2020 με επιφύλαξη αλλά και προσμονή και αισιοδοξία για τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το νέο έτος. Το 2019, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, υπήρξε μια χρονιά πολιτικών αλλαγών και ποικίλων γεωπολιτικών ζυμώσεων, με το περιβάλλον βέβαια να παραμένει στο προσκήνιο.



Άλλωστε όπως έχετε ξαναδιαβάσει στον ιστότοπό μας -που αισίως καλωσορίζει το τρίτο έτος λειτουργίας του- οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις και οι ενεργειακές επιλογές αποτελούν συχνά αντικείμενο διακρατικών συμμαχιών ή διαφωνιών. Την ώρα λοιπόν, που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί με την αποστολή 5,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα και με γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, την δεύτερη μέρα του 2020, αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα, η τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία θα συμπεριλάβει σύντομα και την Ιταλία, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στρατηγικής σημασίας EastMed.


Ο αγωγός EastMed, προορίζεται να αξιοποιήσει μέρος των μεγάλων ανακαλύψεων φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια την Ευρωπαϊκή Αγορά, δημιουργώντας έναν καινούριο ενεργειακό διάδρομο τον περίφημο East Mediterranean Energy Corridor, που θα συμπληρώσει τις δύο υφιστάμενες διαδρομές τη βόρεια και τη νότια.


Το έργο αυτό ενδιαφέρει όμως και τη Γαλλία, η οποία συμμετέχει με έμμεσο τρόπο στο project κατασκευής του έργου, μέσω της εταιρείας Edison, η οποία αν και Ιταλική, από το 2012 ανήκει σε ποσοστό 99,48% στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας EdF, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Γίνεται λοιπόν προφανής η μεγάλη γεωπολιτική σημασία αυτού του ενεργειακού έργου.



Στο ενεργειακό τομέα βέβαια, η χρονιά αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα. Ήδη έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αναμένεται η αντίστοιχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας και μέχρι την άνοιξη, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για περαιτέρω πώληση του ΑΔΜΗΕ. Πρόσφατα, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα πουληθεί το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.


Εντός των συνόρων, η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα στο 2020, ξεχωρίζει στις ειδήσεις, ενώ εντός του έτους θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν εγκριθεί επιπλέον 4,4 εκατ.ευρώ για έργα σε 34 μικρότερα λιμάνια.


Κάνοντας μια ανασκόπηση τώρα, το 2019, ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί. Ο ρυθμός αύξησης των εκπομπών άνθρακα μειώθηκε αλλά όχι αρκετά. Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή υπέστη το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, με περισσότερες από 40.000 πυρκαγιές στη Βραζιλία, το Περού, τη Βολιβία και την Παραγουάη. Ως παράγοντας για την πρόκληση των πυρκαγιών θεωρούνται οι πολιτικές του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου οι οποίες έχουν αποδυναμώσει την προστασία του τροπικού δάσους. Στα πιο θετικά, η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί ως βασικός άξονας συζήτησης στην μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2020, στις ΗΠΑ.



Σημείο τομής του 2019, αποτέλεσε το UN Climate Action Summit, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβρη και περιλάμβανε το πρώτο Youth Climate Action Summit. Το envinow παρευρέθηκε και εκεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, τόνισε ότι παρατηρεί παγκοσμίως, ένα θετικό μομέντουμ για την επίλυσή τους, που οφείλεται στους νέους. Στα πλαίσια της διάσκεψης κορυφής, η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Αραβώση, παρουσίασε πρόταση για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή στην διάσκεψη που οργανώθηκε από την Ελλάδα με την υποστήριξη του Περού, της Ισπανίας και της UNESCO.


Όσον αφορά το envinow.gr, υποσχόμαστε να σας κρατήσουμε συντροφιά με υπευθυνότητα και συνέπεια για μια ακόμη χρονιά και πολλές εκπλήξεις. Σίγουρα, δίνουμε από τώρα ραντεβού κατά σειρά, στην έκθεση VerdeTec, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, το 13ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και το 4ο GreenTech Challenge by ESU NTUA.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2020!



bottom of page