top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τρύπα του Όζοντος: 35 χρόνια επιτυχημένης προστασίας του στρώματος - Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ


Η υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος πριν από 35 χρόνια σηματοδότησε μια καμπή στην περιβαλλοντική ιστορία. Το Πρωτόκολλο έχει γίνει σύμβολο του τι μπορεί να επιτύχει η παγκόσμια συνεργασία εάν οι άνθρωποι ενωθούν και συνεργαστούν για την προστασία του περιβάλλοντος.


Σε αυτήν την τριακοστή πέμπτη επέτειο, θα θυμηθούμε πώς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ τερμάτισε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα: την καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Όταν ο κόσμος ανακάλυψε ότι οι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε σπρέι αεροζόλ και ψύξη δημιουργούσαν μια τρύπα στον ουρανό, οι πολίτες ενώθηκαν.


Στις 16 Σεπτεμβρίου 1987, οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τον έλεγχο και τη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον, κυρίως των χλωροφθορανθράκων (CFC) και των αλογονωμένων υδρογονανθράκων (halons). Το Πρωτόκολλο τέθηκε σε ισχύ το 1989. Μέχρι το 2008, ήταν η πρώτη και μοναδική περιβαλλοντική συμφωνία του ΟΗΕ που επικυρώθηκε από κάθε χώρα στον κόσμο. Με πάνω από το 99 τοις εκατό των ουσιών που καταστρέφουν το όζον πλέον να καταργούνται σταδιακά, το στρώμα του όζοντος επουλώνεται.


Επειδή το στρώμα του όζοντος φιλτράρει το μεγαλύτερο μέρος της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο, αυτή η δράση έχει προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από τον καρκίνο του δέρματος και τον καταρράκτη. Επέτρεψε σε ζωτικά οικοσυστήματα να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Επιβράδυνε την κλιματική αλλαγή: αν δεν είχαν απαγορευτεί οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, θα βλέπαμε μια καταστροφική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.


Η πρόσφατη μελέτη εκτίμησε επίσης ότι χωρίς την απαγόρευση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τους CFC, λιγότερος άνθρακας θα είχε απορροφηθεί και αποθηκευτεί στα φυτά, τη βλάστηση και το έδαφος - ο άνθρακας της Γης - κάτι που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση κατά 0,5 - 1ºC της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ


Ωστόσο, η εργασία για το κλίμα απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με την τροποποίηση του Κιγκάλι, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, τα έθνη έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά τους υδροφθοράνθρακες (HFC) – ισχυρά αέρια θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατα των απαγορευμένων ουσιών που καταστρέφουν το όζον στα ψυγεία και τα κλιματιστικά. Η παγκόσμια συμμόρφωση με την τροποποίηση του Κιγκάλι θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 0,4°C αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα.


Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται και η ζήτηση για ψύξη αυξάνεται, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές τεχνολογίες ψύξης είναι βιώσιμες. Το Πρωτόκολλο και η τροπολογία του στο Κιγκάλι προωθούν την υιοθέτηση φιλικών προς το κλίμα και ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών ψύξης. Αυτό θα οδηγήσει ενδεχομένως σε πρόσθετα κλιματικά και άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, καθιστώντας τις αλυσίδες ψύξης πιο βιώσιμες και διαθέσιμες, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα μειωνόταν, μειώνοντας περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα, καθώς και αυξάνοντας την επισιτιστική ασφάλεια.


Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος, γιορτάζουμε τα επιτεύγματα του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ: Το Πρωτόκολλο που, μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας, προστάτευσε όλα τα έμβια όντα, τώρα και στο μέλλον.


Η πιο πρόσφατη Επιστημονική Αξιολόγηση της Καταστροφής του Όζοντος του ΠΟΥ και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, που εκδόθηκε το 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου θα οδηγήσουν στη στιβάδα του όζοντος στην πορεία προς την ανάκαμψη και στην πιθανή επιστροφή του όζοντος στην Αρκτική και στο Βόρειο Ημισφαίριο Το όζον μεσαίου γεωγραφικού πλάτους πριν από τα μέσα του αιώνα (2035) ακολουθούμενο από το μεσαίο γεωγραφικό πλάτος του Νοτίου ημισφαιρίου γύρω στα μέσα του αιώνα και η περιοχή της Ανταρκτικής έως το 2060. Μια νέα επιστημονική αξιολόγηση πρόκειται να δημοσιευτεί αργότερα αυτό το έτος.

bottom of page