top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

To WWF Ελλάς ζητά διαφάνεια για τις πυρκαγιές

Πηγή ecotec

Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, επικεφαλής ανάπτυξης της περιβαλλοντικής οργάνωσης απευθύνει ερωτηματικά προς το κοινό σχετικά με τις πυρκαγιές: «θα ήθελα πολύ να σου εξηγήσω γιατί κάηκε η Αττική τον Αύγουστο. Ή γιατί ξανακάηκε το 2021, ή γιατί κάηκε η Εύβοια εκείνη την ίδια χρονιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ… Η αδυναμία μου αυτή δεν είναι προσωπική, ούτε και συλλογική της οργάνωσής μας. Είναι ο καθρέφτης της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων καταγράφονται ως «άγνωστα».


Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην περίπτωση ενός ναυαγίου, ενός αεροπορικού δυστυχήματος ή μιας μεγάλης κλίμακας βιομηχανικού ατυχήματος, ο κρατικός μηχανισμός θα επιστρατευόταν, θα κινητοποιούνταν εξειδικευμένοι σύμβουλοι και πραγματογνώμονες, και οι διαδικασίες δεν θα ολοκληρώνονταν μέχρι να παραχθούν στέρεα και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα.


Στην περίπτωση των πυρκαγιών, όμως, τα αίτια είναι συνήθως «άγνωστα» και όλοι το αποδεχόμαστε, σύμφωνα με το WWF Ελλάς.

«Για αυτό, πριν από μερικές μέρες ξεκινήσαμε μία εκστρατεία διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά μας ως πολίτες να γνωρίζουμε γιατί κάθε χρόνο κατακαίγεται η χώρα μας. Σε αυτή την προσπάθεια σε χρειαζόμαστε μαζί μας! Ζήτα τώρα από την κυβέρνηση διαφανή ενημέρωση για τα αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Λιαρίκος.


Βασικά αιτήματα προς την κυβέρνηση είναι:

  • Διαφάνεια στους αριθμούς: πόσες πυρκαγιές ξεκινάνε από αμέλεια και για τι είδους αμέλεια πρόκειται, πόσες από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, πόσες από κεραυνούς, πόσες από πρόθεση και τι είδους πρόθεση.

  • Λεπτομερής ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τους επόμενους σχεδιασμούς.

  • Στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, για τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών που ξεσπάνε.

  • Στοχευμένα μέτρα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα αίτια έναρξης των πυρκαγιών σε κάθε περιοχή.

  • Δημόσια λογοδοσία και αξιολόγηση για την πρόοδο που επιτυγχάνεται και τις αλλαγές που γίνονται.


«Αν δεν υπάρξει διαφάνεια, θα συνεχίσουμε να έχουμε κάθε χρόνο τον ίδιο τεράστιο αριθμό πυρκαγιών, εμμέσω ενός δημόσιου διαλόγου που θα μονοπωλείται από θολές αναφορές σε εμπρησμούς και μοχθηρά σχέδια, με γνωστούς υπαίτιους να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο, και με μία κοινωνία να τρέχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που κανείς δεν ασχολείται με την πρωτογενή μείωσή του. Έχουμε 10.000 περίπου περιστατικά πυρκαγιών το χρόνο, χωρίς η κυβέρνηση να έχει βάλει κάποιο στρατηγικό ποσοτικό στόχο μείωσης τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει» αναφέρει ο επικεφαλής ανάπτυξης.

Comments


bottom of page