top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τουρισμός και Βιωσιμότητα: Η κλεψύδρα αδειάζει…


Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, που παρά τις χαμηλές πληρότητες που παρουσίασαν κάποιοι νησιωτικοί προορισμοί, διαφαίνεται ότι ο τουρισμός στη χώρα κατέγραψε νέα υψηλά, ειδικά στις εισπράξεις.


Ταυτόχρονα, τις προηγούμενες ημέρες, όλοι οι επισκέπτες των τουριστικών προορισμών, Έλληνες ή ξένοι ήρθαν άμεσα ή έμμεσα αντιμέτωποι με τα εκατοντάδες μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.



Η εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 δείχνει πως οι πυρκαγιές στον Έβρο αλλά και την Βοιωτία σκέπασαν τη χώρα σε έκταση 110.000 τετραγωνικών χιλιόμετρών. Λίγες μέρες νωρίτερα, οι πυρκαγιές έπλητταν την Ρόδο, αναγκάζοντας χιλιάδες τουρίστες να φυγαδευτούν για να προστατευθούν από αυτές.


Η περιβαλλοντική καταστροφή των πυρκαγιών και η επίπτωση που αυτή έχει στο κλίμα και το μικρόκλιμα των διαφόρων περιοχών της χώρας δεν μπορεί να υπολογιστεί, παρά μόνο με μετρήσεις τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι επιπτώσεις που έχουν στον τουρισμό θα είναι άμεσες, καθώς οι εικόνες των πυρκαγιών ταξίδεψαν και θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.


Συγχρόνως, οι επισκέπτες των νησιών αντιμετώπισαν για άλλο ένα καλοκαίρι τα προβλήματα από την αδυναμία υδροδότησης, την προβληματική διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, τα υποτυπώδη και επικίνδυνα οδικά δίκτυα…


Ο τουρισμός στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφει και αναδεικνύει τα ρεκόρ του, αλλά δεν θα συνεχίσει για πολύ, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία. Η βιωσιμότητα και ο τουρισμός είναι έννοιες αλληλένδετες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε διατήρηση ή περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού αν δεν οργανωθούν οι τουριστικοί προορισμοί για να παρέχουν στους επισκέτες οι ελάχιστες υποδομές.


Το «ελληνικό brand» δυσφημείται διαρκώς από τις πυρκαγιές και από την έλλειψη βασικών υποδομών. Η συζήτηση συνοψίζεται στην επιδίωξη της βιωσιμότητας των τουριστικών προορισμών. Οι τοπικές προσπάθειες είναι αξιόλογες, αλλά σίγουρα δεν αρκούν.


Η κλεψύδρα αδειάζει…. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων.




bottom of page