top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Svart: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στον κόσμο ανοίγει το 2021 στη Νορβηγία



Το Svart θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στον κόσμο, που βρίσκεται κοντά στον παγετώνα Svartisen, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο δήμο Meløy της Νορβηγίας. Ο σχεδιασμός έχει χαμηλό αντίκτυπο, διότι η κατασκευή βασίζεται σε τοπικά υλικά στο μέτρο του δυνατού και υπόκειται σε αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας.


Το Svart θα είναι ανοιχτό σε επισκέπτες διανυκτέρευσης, επισκέπτες ημέρας και στην τοπική κοινότητα. Η αρχιτεκτονική είναι εμπνευσμένη από τοπικές παραδόσεις παράκτιων κτιρίων. Το σχήμα του ξενοδοχείου προσφέρει πανοραμική θέα στο φιόρδ και μια εμπειρία ζωής κοντά στη φύση.


Το Svart είναι το πρώτο κτίριο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης στο βόρειο ημισφαίριο.


Το ξενοδοχείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τη νορβηγική εταιρεία Snøhetta, θα διαθέτει περίπου 100 δωμάτια, ένα εργαστήριο εκπαίδευσης και σχεδιασμού στο χώρο του ξενοδοχείου, και μια βιώσιμη παραγωγή αγροτικών συστατικών για τα τέσσερα εστιατόρια του ξενοδοχείου. Η λειτουργία του και οι πρώτες κρατήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2021.


Το ξενοδοχείο θα εξοικονομεί το 85% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και θα συλλέγει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να καλύπτει τόσο τις λειτουργίες του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς με λεωφορείο, όσο και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή του κτηρίου.


Η φιλοδοξία είναι να προχωρήσει περαιτέρω η ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα ισχύει και για άλλα κτίρια, για να υποστηριχθεί περαιτέρω η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.


Το σχέδιο είναι το Svart να γίνει αυτόνομο εντός πέντε ετών από την έναρξη της λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι το ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών του υπηρεσιών, όπως το αγρόκτημα και τα λεωφορεία, θα είναι απόλυτα αυτάρκες από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων.

bottom of page