top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Στόχος να φυτευτούν επιπλέον 3 δισ. δέντρα μέχρι το 2030 στην Ευρώπη



Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), δημοσίευσαν ένα εργαλείο δεδομένων - MapMyTree - για όλους τους οργανισμούς ώστε να συμμετάσχουν στη δέσμευση για φύτευση 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων έως το 2030, να καταχωρήσουν και να χαρτογραφήσουν τα φυτεμένα δέντρα τους ώστε συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ.


Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030 δεσμεύεται να φυτέψει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα στην ΕΕ έως το 2030, με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών. Αυτό θα αύξανε τη δασική έκταση και την ανθεκτικότητα της ΕΕ, θα ενίσχυε τη βιοποικιλότητα και θα βοηθούσε στον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.


Τα δάση αποτελούν βασικό μέρος της λύσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Η φύτευση των 3 δισεκατομμυρίων δέντρων θα πραγματοποιηθεί με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προγραμματισμού και παρακολούθησης που θα διασφαλίζει ότι τα δέντρα φυτεύονται και θα μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Μόνο δέντρα που ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα MapMyTree.


Οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα πρέπει να υπογράψουν μια τιμητική δήλωση που να απαιτεί τα δεδομένα που παρέχουν να είναι σωστά και να σέβονται τις αρχές της πρωτοβουλίας. Ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι να διευκολύνει, να παρακινεί, να υπολογίζει και να παρακολουθεί την πρόοδο. Την άνοιξη του 2022, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους, επομένως κάθε νέο δέντρο που πληροί τις απαιτήσεις μπορεί να μετρηθεί.


Ξεκινώντας την πρωτοβουλία για την καταμέτρηση, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius είπε:


«Η υπόσχεσή μας να φυτέψουμε 3 δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα έχει να κάνει με τη φύτευση των σωστών δέντρων, στο σωστό μέρος, για τον σωστό σκοπό. Είναι ένα μέρος των προσπαθειών μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να σταματήσουμε την απώλεια βιοποικιλότητας. Τώρα έχουμε έναν χάρτη και έναν νέο μετρητή για να ελέγξουμε την πρόοδο. Οι σύλλογοι, οι ΜΚΟ και οι πόλεις μπορούν όλοι να καταχωρήσουν τα δέντρα τους. Τρία δισεκατομμύρια είναι ένας μεγάλος αριθμός - αλλά μαζί μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα!».


Από την πλευρά του, ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΠ, δήλωσε: «Τα δάση θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης για την αποκατάσταση της φύσης και τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Με το εργαλείο MapMyTree, ο ΕΟΠ χρησιμοποιεί τη βασική του τεχνογνωσία σε δεδομένα περιβάλλοντος και κλίματος για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της προόδου προς τη καταχώρηση των 3 δισεκατομμυρίων δέντρων της ΕΕ».

bottom of page