Σήμερα το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές, με το ποσοστό αυτό να πρόκειται να ανέλθει στο 65% έως το 2050. Λόγω αυτής της αστικοποίησης είναι αυτονόητο ότι οι πόλεις είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επομένως, για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αυτές, τα αστικά κέντρα θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κεντρικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων μπορούν να διαδραματίσουν οι γνωστές «έξυπνες πόλεις», οι οποίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών που προσφέρουν στις πόλεις τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές στην αποδοτικότητα αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες σε εφαρμογές τόσο διαφορετικές οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μπορούν όμως, οι «έξυπνες πρωτοβουλίες – προσεγγίσεις» να προσφέρουν στις πόλεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης παγιωμένων περιβαλλοντικών προκλήσεων;
Η ιδέα των smart cities είναι σχετικά νέα και η περιβαλλοντική πτυχή που κρύβεται πίσω από αυτή είναι ακόμα πιο νέα καθώς υπάρχουν δυνατότητες για πολλές καινοτομίες που θα βοηθήσουν τις πόλεις έτσι ώστε να επιταχύνουν την συμβολή τους στους νομοθετημένους περιβαλλοντικούς στόχους. Εφόσον, οι έξυπνες πόλεις βασίζονται στην αποτελεσματική χρήση των μεταφορών καθώς με την βελτίωση της κάλυψης κατά μήκος των διαδρομών μεταφοράς μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, οι οποίες αποτελούν το 14% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το παράδειγμα της Σιγκαπούρη η οποία κατατάσσεται στις έξυπνες πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας ήδη σημαντικές βελτιώσεις στην κινητικότητα. Πιο συγκεκριμένα το Beeline που είναι μια εφαρμογή για υπηρεσίες λεωφορείων, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2015, μοιράζεται δεδομένα με ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων και προτείνει νέες διαδρομές καθορίζοντας την κίνηση με βάση τη ζήτηση της κοινότητας. Αυτό οδηγεί σε πιο αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες και συμβάλλει στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Πέρα από αυτό έχουν δημιουργηθεί και άλλες εφαρμογές όπως το «Έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης Νερών» της IBM/AECOM το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα από διαφορετικές πηγές, παρέχοντας ολοκληρωμένες προβολές σε πραγματικό χρόνο και σε όλο το σύστημα για τη βελτίωση της ανίχνευσης διαρροών νερού. Επίσης, η εφαρμογή εφαρμογή Keep Britain Tidy για smartphones που επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Η έξυπνη στάθμευση είναι μια άλλη εφαρμογή η οποία απαιτεί τη διάθεση αισθητήρων εξαιρετικά χαμηλής ισχύος που παρέχουν την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο κάθε θέσης στάθμευσης και την παραδίδουν σε μια εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους οδηγούς. Τέλος, υπάρχουν και οι «έξυπνοι κάδοι» που περιέχουν αισθητήρες που εντοπίζουν πότε οι δημόσιοι κάδοι χρειάζονται άδειασμα και στέλνουν μηνύματα στην αρχή συλλογής απορριμμάτων, με σκοπό την αποφυγή περιττών ταξιδιών.
Έτσι, ορισμένα αστικά κέντρα έχουν ξεκινήσει ήδη με την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών. Αυτές οι τεχνολογίες βοηθούν στη δημιουργία νέων εργαλείων πολιτικής, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενσωματώσουν τις συλλογικές προτιμήσεις των πολιτών όπως προσδιορίζονται από τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να επηρεάσουν άμεσα τις επιλογές πολιτικής της πόλης, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ενεργό συμμετοχή τους στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων που μπορούν να πλήξουν την πόλη τους.
Comments