top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Power-to-X: Η τεχνολογία κλειδί για την αξιοποίηση των ΑΠΕ

Έγινε ενημέρωση: 1 Οκτ 2022

του Θεοδόση Λαμπρινού, στο περιοδικό Ecotec


Η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλάζει χάρη στην πτώση των τιμών και την αυξημένη ζήτηση για καθαρότερες πηγές ενέργειας. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Αλλά αν κοιτάξουμε πέρα από τον τομέα της ενέργειας, τη συνολική μας κατανάλωση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η θέρμανση, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές διαδικασίες εξακολουθούν να κυριαρχούνται από ορυκτά καύσιμα και πολλά από αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια μια και χρειάζονται τα καύσιμα. Μία από τις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν το παιχνίδι, το Power-to-X είναι ένας όρος που καλύπτει διαφορετικές διαδικασίες που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, υδρογόνο ή συνθετικά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότερο το ενεργειακό μας σύστημα μπορεί να αποχαιρετήσει στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.


Η τεχνολογία Power-to-X προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για να επιταχυνθεί η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνοντας την παραγωγή συνθετικών καυσίμων και μειώνοντας γρήγορα τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων σε τομείς που κυμαίνονται από τη βιομηχανία χάλυβα και την παραγωγή τροφίμων έως τη χημική βιομηχανία και τα λιπάσματα. Οι τομείς στους οποίους μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο είναι πολλοί και επεκτείνονται και στην επίλυση μακροπρόθεσμων προκλήσεων αποθήκευσης ενέργειας, ρυθμίζοντας τα σκαμπανεβάσματα στον εφοδιασμό από ανανεώσιμες πηγές. Προς το παρόν, οι ανεμογεννήτριες στη βόρεια Γερμανία, για παράδειγμα, μερικές φορές παράγουν τόσο μεγάλη ισχύ που πρέπει να αποσυνδεθούν από το δίκτυο για να αποτραπεί η υπερφόρτωση. Αντ 'αυτού, αυτή η περίσσεια ισχύος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάσπαση του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο, μέσω ηλεκτρόλυσης. Το υδρογόνο όχι μόνο μπορεί να αποθηκευτεί και να αποθηκευτεί για λιγότερες θολές ημέρες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση κτιρίων, την κατασκευή χάλυβα που αναφέρθηκε ή τη μεταφορά κυψελών καυσίμου για φορτηγά και πλοία. Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιας σημασίας καθώς οδηγούμαστε σε απανθρακοποίηση και ελαχιστοποιείται το ενεργειακό αποτύπωμα από χρήσεις που παραδοσιακά προκαλούν πλήθος ρύπων. Το CO2 που απαιτείται για την παραγωγή των καυσίμων μπορεί να φιλτραριστεί από τις εκπομπές από μονάδες παραγωγής ενέργειας από τροφοδότηση άνθρακα, τσιμέντο ή βιοαέριο-ή, ακόμα καλύτερα για έναν κόσμο με ουδέτερο άνθρακα, απευθείας από τον αέρα.


Αυτή τη στιγμή, το υψηλό κόστος είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στο Power-to-X που καλύπτει όλο και περισσότερες ενεργειακές μας ανάγκες. Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου εξακολουθεί να παράγεται από αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που είναι αρκετά φθηνότερο από το να το προμηθεύεται από αιολική ενέργεια. Υπάρχουν επίσης όρια στην αποτελεσματικότητά του καθώς όταν ένα είδος ενέργειας μετατρέπεται σε άλλη, κάποια χάνεται πάντα στην πορεία. Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη το κόστος που επέρχεται από την κλιματική αλλαγή ή το πώς αντιλαμβανόμασταν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν ορισμένο αριθμό ετών, πολύ εύκολα θα καθιερώναμε το υδρογόνο ως εναλλακτική λύση. Μια μαζική επέκταση των ΑΠΕ θα προσφέρει ασφάλεια για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες όπως η Power-to-X και θα μας επιτρέψει να αποκομιστούμε τα πλεονεκτήματά τους.


bottom of page