top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πως μπορείτε να ψηφίσετε τις 4 ελληνικές υποψηφιότητες για τα βραβεία Natura 2000 του 2022Με αφορμή την 30η επέτειο από τη δημιουργία του δικτύου Natura 2000, η ​​Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα 21 Μαρτίου τους φιναλίστ για την έκτη έκδοση του Βραβείου Natura 2000. Είκοσι ένας φιναλίστ έχουν προκριθεί από τις 40 αιτήσεις.


Οι φιναλίστ προέρχονται από δεκατρία κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβενία ​​και Ισπανία και περιλαμβάνουν αρκετές διασυνοριακές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν εταίροι από την Κύπρο και την Κροατία.


Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για το Βραβείο των Πολιτών είναι πλέον ανοιχτή και κλείνει στις 27 Απριλίου 2022.

Η Ελλάδα συμμετέχει με 4 συμμετοχές-φιναλίστ


2022 - Προστασία στην θάλασσα - Φιναλίστ

Εμπλεκόμενες χώρες: Ελλάδα


Τα οφέλη των προσεκτικών, μακροπρόθεσμων προσπαθειών διατήρησης καταδεικνύονται από αυτήν την πρωτοβουλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών καρέτα καρέτα. Πάνω από 30 χρόνια, οι δραστηριότητες για την προστασία φωλιών, αυγών και νεαρών χελωνών από απειλές οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του αριθμού των φωλιών αυτού του παγκοσμίως απειλούμενου είδους στον μεγαλύτερο πληθυσμό φωλιών στη Μεσόγειο.


2022 - Προστασία στην ξηρά - Φιναλίστ

Εμπλεκόμενες χώρες: Ελλάδα


Το γεράκι της Ελεονώρας είναι ένα εξειδικευμένο, αποδημητικό αρπακτικό πουλί που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην κλιματική αλλαγή. Αυτό το έργο στην Ελλάδα έχει υλοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες για τη βελτίωση των οικοτόπων του είδους, των περιοχών αναπαραγωγής και των πηγών τροφής του. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αύξηση 42% στην επιτυχία αναπαραγωγής.


2022 - Προστασία στην θάλασσα - Φιναλίστ

Εμπλεκόμενες χώρες: Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα


Χάρη στο έργο RECONNECT, με τη βοήθεια επιστημόνων και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, πληροφορίες σχετικά με τους θαλάσσιους οικοτόπους και μια αναβαθμισμένη εργαλειοθήκη διαχείρισης για την υποστήριξη της διατήρησης των θαλάσσιων περιοχών στην περιοχή των Βαλκανίων-Μεσογείου είναι πλέον διαθέσιμες δωρεάν μέσω διαδικτυακού πλατφόρμα.


2022 - Κοινωνικοοικονομικά οφέλη - Φιναλίστ

Συμμετέχουσες χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Ελλάδα, Ισπανία, Αλβανία


Ο οικοτουρισμός είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλού αντίκτυπου στον μαζικό τουρισμό στη Μεσόγειο. Αυτή η πρωτοβουλία με εταίρους από όλη την περιοχή έχει αναπτύξει ένα σύνολο προτύπων για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών οικοτουρισμού. Πακέτα οικοτουρισμού έχουν επίσης αναπτυχθεί σε εννέα προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων περιοχών Natura 2000 στην Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.


Σχετικά με τα Βραβεία Natura 2000


Τα Βραβεία Natura 2000 αναγνωρίζουν ιστορίες επιτυχίας για τη διατήρηση σε όλη την ΕΕ και ευαισθητοποιούν για ένα από τα εξαιρετικά επιτεύγματα της ΕΕ – το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Στόχος του δικτύου Natura 2000 είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων μας.


Η καλή διαχείριση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 – δηλαδή, για να θέσει τη βιοποικιλότητα σε τροχιά ανάκαμψης έως το 2030, με οφέλη για τους ανθρώπους, το κλίμα και τον πλανήτη.


Οι φιναλίστ έχουν προκριθεί σε πέντε κατηγορίες: Διασυνοριακή συνεργασία, Κοινωνικο-οικονομικά οφέλη, Επικοινωνία, Προστασία στην θάλασσα και Προστασία στην ξηρά. Μια υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα τους φιναλίστ και θα επιλέξει τους πέντε νικητές. Το Citizens’ Award, το έκτο βραβείο, βραβεύει τον αγαπημένο φιναλίστ του κοινού. Οι νικητές και των έξι βραβείων θα ανακοινωθούν κατά την Τελετή Απονομής στις 18 Μαΐου 2022.


Ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, δήλωσε:


«Η προστασία και η αποκατάσταση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Τα τελευταία 30 χρόνια, η επιτυχία του δικτύου Natura 2000 της ΕΕ οφείλεται στις ακούραστες προσπάθειες χιλιάδων επαγγελματιών, εθελοντών και ενδιαφερομένων που εργάζονται για την προστασία, την αποκατάσταση και την προώθηση της φύσης. Τα επιτεύγματα των φιναλίστ αυτής της έκδοσης δείχνουν τη σημασία της φύσης και του δικτύου Natura 2000 για τη διασφάλιση ενός ανθεκτικού μέλλοντος για εμάς και τον πλανήτη».

コメント


bottom of page