top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πλαστικά 15 κιλών στα στομάχια της Ραμφοφάλαινας που εκθαλασσώθηκε νεκρή στη Ρόδο


Το κήτος που εκθαλασσώθηκε νεκρό στη παραλία Κρεμαστή της Ρόδου στις 30/4/2022, ήταν μια θηλυκή ραμφοφάλαινα, Ziphius cavirostris, μήκους με 5μ και30 εκ. Διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή και συλλογή δειγμάτων από όργανα και ιστούς από τους κτηνίατρους κο Π. Μαργιέ και τη κα Κ. Κακαζιάνη, μαζί με την κα. Π. Λουϊζίδου, θαλάσσια βιολόγο του Ενυδρείου υπό την καθοδήγηση της Καθ. Α. Κομνηνού.


Τα πρώτα ευρήματα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ο θάνατος του ζώου σχετίζεται με κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών, καθόσον αφαιρέθηκε από τα στομάχια του ευμεγέθης μάζα από πλαστικά απορρίμματα, βάρους περίπου 15 κιλών. Τα δείγματα που συλλέχθηκαν εστάλησαν στο αρμόδιο Tμήμα της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.


Στην Ανατολική Μεσόγειο, και δη στα ελληνικά χωρικά ύδατα φιλοξενούνται άγριοι πληθυσμοί θαλάσσιων θηλαστικών, εκ των οποίων το προστατευόμενο είδος Ziphius cavirostris ο οποίος έχει αξιολογηθεί ως είδος «Ανεπαρκώς Γνωστό» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), καθώς δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το είδος με εξαίρεση ελάχιστες και συγκεκριμένες περιοχές, όπου πραγματοποιείται συστηματική του έρευνα. Τα είδη αυτά δέχονται μία σειρά από απειλές στο θαλάσσιο περιβάλλον που περιλαμβάνουν τον άμεσο και έμμεσο ανταγωνισμό τους με την αλιεία, τη ρύπανση από χημικά και την ηχορύπανση, τη σύγκρουσή τους με σκάφη και πλοία γραμμής, τη ρύπανση από απορρίμματα και τα δίχτυα φαντάσματα. Οι ζιφιοί καταδύονται σε μεγάλα βάθη (έως και 3000 μέτρα) σε θαλάσσιες ράχες και απότομους τάφρους όπου κυνηγούν καλαμάρια και άλλα βαθύβια μαλάκια και μικρά ψάρια. Ο χρωματισμός του δέρματος τους, κυμαίνεται από σκούρο γκρι έως καφέ-ερυθρό. Μπορεί να έχει δύο πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές γύρω από το κεφάλι και στην κοιλιά. Το κεφάλι και τμήμα της πλάτης μπορεί να είναι εντελώς λευκά στους ενήλικες. Τα μάτια περιβάλλονται από σκούρο χρωματισμό. Τα μεγαλύτερα άτομα εμφανίζουν περισσότερες αμυχές, και κυκλικά σημάδια, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε μικρούς καρχαρίες. Τα αρσενικά φέρουν δύο δόντια τα οποία εξέχουν από τη κάτω σιαγόνα του ράμφους τους.


Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι επηρεάζονται επικίνδυνα. Ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων σπονδυλωτών πεθαίνει από την κατάποση τους. Το πρόβλημα είναι βαθιά αισθητό στη Μεσόγειο θάλασσα, που θεωρείται μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο από αυτά. Σχετικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα πλαστικ ά απορρίμματα συναντώνται πολύ συχνά τόσο στην επιφάνεια, όσο και στον πυθμένα της θάλασσας.

Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στα στομάχια του κήτους, δεν της επέτρεπε να τραφεί με κατάληξη την καχεξία και τον επώδυνο θάνατο του ζώου.

Τα θαλάσσια θηλαστικά αποτελούν το σημαντικότερο θώκο στο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπου μέσα από ποικίλους μηχανισμούς διατηρούν τη βιοποικιλότητα των ειδών στις περιοχές εξάπλωσης τους, όπου και έχουν καταγραφεί ως «εθνικός θαλάσσιος πλούτος» τον οποίο και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία τους.

Τι πρέπει να κάνετε εάν δείτε κάποιο ζωντανό ή νεκρό κητώδες:

Στις περιπτώσεις που πολίτες εντοπίσουν ζωντανά άτομα θαλάσσιων θηλαστικών που χρήζουν πρώτων βοηθειών θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν το τοπικό λιμεναρχείο και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών “ΑΡΙΩΝ”. Αναμένοντας την έλευση των αρμοδίων φροντίζουμε για τη διατήρηση της ηρεμίας του ζώου απομακρύνοντας τον κόσμο και κάθε όχληση ή ισχυρό φωτισμό που μπορεί να του προκαλέσει στρες και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δοθούν.

Στις περιπτώσεις που οι πολίτες εντοπίσουν νεκρά εκβρασμένα ζώα αναφέρουν την παρατήρησή τους στο τοπικό λιμεναρχείο, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες και να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.


Περισσότερο πληροφορίες και φωτογραφίες για το συμβάν εδώ.

bottom of page