top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

KÆNA TALKS: Κουβέντες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, 19:00 στο Προβάδικο, Τριών Ιεραρχών 167, Πετράλωνα

Πώς προσεγγίζουν την κατασκευή παραδοσιακές και σύγχρονες κοινότητες δημιουργών και τεχνιτών; Μπορούν οι παραδοσιακές τεχνικές και τα υλικά δόμησης να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις; Πώς θα μπορούσαν από την άλλη, οι μέθοδοι ψηφιακού σχεδιασμού και κατασκευής να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη βιώσιμων έργων;

Η εξέλιξη των επαγγελμάτων του δομημένου περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών κατασκευής τον τελευταίο αιώνα έχει απομακρύνει το σχεδιασμό από την κατασκευαστική δημιουργία. Στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση, η αξία της τεχνογνωσίας, αλλά και των μέσων και των υλικών της κατασκευαστικής επίλυσης συχνά τοποθετείται σε δεύτερο πλάνο. Παράλληλα, η έμφαση στα σύγχρονα υλικά και μεθόδους κατασκευής, τα οποία διαπιστωμένα έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αφήνει μικρό περιθώριο για τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών και τα υλικών, τα οποία εξετάζονται περισσότερο θεωρητικά, παρά ως εργαλεία κατανόησης και πρακτικής άσκησης.

Τι μπορούμε όμως να μάθουμε μέσα από μια αδιαμεσολάβητη σχέση με την κατασκευαστική δημιουργία; Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα ιστορικά όσο και τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτουμε, πώς θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την προσέγγιση βιώσιμων στόχων; Και ακόμη, πώς θα μπορούσε η ενασχόληση με την κατασκευή να αποτελέσει παράγοντα βιωσιμότητας και ευημερίας για τις δημιουργικές κοινότητες;

Η επόμενη εκδήλωση από τα ΚÆNA, θα εστιάσει στη σχέση σχεδιασμού και κατασκευής, στην τεχνική δεξιοτεχνία, τη μαστορική τέχνη και την αξία της αυτονομίας στην κατασκευή, διερευνώντας βιώσιμες πρακτικές κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με στόχο τη μετάδοση γνώσης και των διαμοιρασμό εργαλείων για την κατασκευή.


Θα μιλήσουν από την ομάδα Μπουλούκι, ο Ίωνας Σκλαβούνος και η Ιωάννα Ντούτση, και από την ομάδα Ludd, o Μανώλης Λεβεδιανός και η Ελένη Μαστρογεωργοπούλου.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όποια/ον ενδιαφέρεται να μοιραστεί οπτικές και παρατηρήσεις για το δομημένο περιβάλλον.****LUDD ● ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΕΒΕΔΙΑΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ


H LUDD είναι μία συνεργατική διεπιστημονική ομάδα που ενεργεί ως εργαστήριο αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και κατασκευής. Μέσα από το έργο της διερευνά τη διασύνδεση σύγχρονων σχεδιαστικών πρακτικών και τεχνολογικών μεθόδων παραγωγής με προσεγγίσεις που αφορούν τα κοινά, τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα, την ομότιμη οικονομία, την εικαστική δημιουργία και την τεχνική στη πράξη. Αναπτύσσοντας εργαλεία, αντικείμενα, μεθοδολογίες και πρωτοβουλίες που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα επιδιώκει να προβάλει νέους τρόπους αντίληψης, διάπλασης και κατοίκησης του χώρου με βάση την ποικιλομορφία, την πολυφωνία και τη μεταβλητότητα.


Ο Μανώλης Λεβεδιανός είναι Σχεδιαστής Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και συνιδρυτής της κολεκτίβας LUDD. Έχει εργαστεί ως ερευνητής πάνω στα ψηφιακά/εικονικά συστήματα παραγωγής στο ΕΜΠ και στο UPC. Το διεπιστημονικό υπόβαθρο που διαμόρφωσε με τις σπουδές του στην αυτοοργανωμένη σχολή κινηματογράφου FilmArche (Βερολίνο), καθώς και η εμπλοκή του με διαφορετικές κοινότητες ανοικτής γνώσης, τον ώθησαν να αφιερώσει την ενέργεια και τις δεξιότητές του στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις εμπορικές προσεγγίσεις του σχεδιασμού. Είναι απόφοιτος του Robert Bosch Stiftung με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα START (2020) κατά τη διάρκεια του οποίου ξεκίνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα Clouds for Commons.

Η Ελένη Μαστρογεωργοπούλου σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στο ENSAN της Ρουέν (ENSAN), ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές της σπουδές "Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός" του ΕΜΠ . Έχει συνεργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία σε Αθήνα και Βαρκελώνη και από το 2019 είναι μέλος της ομάδας LUDD. Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην πειραματική αρχιτεκτονική - εκεί όπου η αρχιτεκτονική συναντά την τέχνη και την τεχνική - καθώς θεωρεί ότι αυτή ενσωματώνει την πολυπλοκότητα της σύγχρονης καθημερινής ζωής και επαναπροσδιορίζει την ποιότητά της. Δραστηριοποιείται κατά προτίμηση στον δημόσιο χώρο διότι πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο αποκτά μια πιο πλατιά κοινωνική απεύθυνση και συμβάλλει πιο άμεσα στην κοινωνική αλλαγή.ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ● ΙΩΝΑΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΤΣΗ


Το Μπουλούκι είναι μία διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης. Η λέξη «μπουλούκι» αναφέρεται στα σινάφια των μαστόρων που μετακινούνταν ιστορικά από τόπο σε τόπο σε αναζήτηση εργασίας. Το Μπουλούκι έχει ως αποστολή να διαφυλάξει -να εντοπίσει, να μελετήσει, να καταγράψει, να αναδείξει- τη γνώση των κοινοτήτων, των ομάδων ή και των μεμονωμένων ατόμων σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, τα υλικά και τους φυσικούς πόρους ευρύτερα. Ταυτόχρονα επιδιώκει να (ανα)συγκροτήσει το πλαίσιο εφαρμογής της γνώσης στο σύγχρονο πολιτικό, θεσμικό, νομικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, υλοποιώντας πρότυπα έργα/ επεμβάσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή πολιτών.


Ο Ίωνας Σκλαβούνος αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου εργάστηκε και ως βοηθός διδασκαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και συνδιαχειριστής της ομάδας Μπουλούκι και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, στο πλαίσιο του διατμηματικού ερευνητικού προγράμματος “Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its ways of Knowing”.

Η Ιωάννα Ντούτση είναι χημικός μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην «Προστασία Μνημείων – Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» (ΕΜΠ). Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα, ως διδακτικό προσωπικό στην εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων στο ΕΜΠ, καθώς και σε βιομηχανίες του πρωτογενούς τομέα. Είναι υποψήφια διδάκτορας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) με αντικείμενο τη μελέτη ιστορικών τεχνολογιών κονιαμάτων και την κατανόηση τους υπό το πρίσμα μιας ανθρωπολογικής προσέγγισης. Είναι βασικό μέλος της ομάδας Μπουλούκι από το 2020.

****


Για ερωτήσεις ή πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο kaena.sessions@gmail.com ή μπείτε στη σελίδα μας στο instagram @kaena.athens


………………………………………………………………………………………………………………………


Διοργανώνουν: KÆNA


Καλεσμένοι ομιλητές:

Ίωνας Σκλαβούνος, Ιωάννα Ντούτση, Μπουλούκι

Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Μανώλης Λεβεδιανός LUDD


Τοποθεσία: ΠΡΟΒΑΔΙΚΟ ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. Τριών Ιεραρχών 167, Πετράλωνα - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


……………………………………………………………………………………………………………………… Λίγα λόγια για τα KÆNA* Τα KÆNA είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 και διερευνά θέματα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος και τις διαδικασίες παραγωγής του. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προσιτό πλαίσιο που θα δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν διαφορετικές προοπτικές και ανησυχίες γύρω από το θέμα και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι αλληλένδετες πτυχές της βιωσιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος της Ελλάδας, θίγοντας τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες πλευρές της μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.


*Προφέρεται όπως κενά/καινά.


……………………………………………………………………………………………………………………… Links

KÆNA

insta: @kaena.athens

facebook event: TBC


Μπουλούκι

web: https://www.boulouki.org/

insta: _boulouki_

facebook: https://www.facebook.com/boulouki2018/Ludd Lab

insta: @ludd_lab

facebook: https://www.facebook.com/luddlab/


Kommentare


bottom of page