top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η σωστή διατροφή κάνει καλό και στο περιβάλλον

Έγινε ενημέρωση: 1 Δεκ 2021


Η υγιεινή διατροφή είναι εξίσου καλή για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία μας, σύμφωνα με νέα έρευνα μελετητών των Πανεπιστημίων της Μινεσότα και της Οξφόρδης. Η ευρεία προσαρμογή σε πιο υγιεινές διατροφές μπορεί να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και της παραγωγής τροφών.


Για πρώτη φορά, ερευνητές έχουν συνδέσει τις επιπτώσεις των τροφών στην υγεία με τις γενικότερες περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η δημοσίευση, που έγινε την Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), καταλήγει στο ότι οι τροφές που έχουν θετικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού, έχουν και τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ οι άλλες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, μπορούν να βλάψουν την υγεία και το περιβάλλον.


Οι ερευνητές διερεύνησαν πως σχετίζεται η κατανάλωση 15 διαφορετικών ομάδων τροφών, με 5 διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία και με 5 πτυχές της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Σχεδόν όλα τα τρόφιμα που σχετίζονται με την βελτίωση των επιπτώσεων στην υγεία (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, καρύδια και ελαιόλαδο), έχουν και τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  • Επίσης, τρόφιμα που δημιουργούν αύξηση του κινδύνου στην υγεία (κυρίως μη επεξεργασμένο και επεξεργασμένο κόκκινο κρέας όπως χοιρινό, βοδινό, πρόβειο και κατσικίσιο) συσχετίζονται σταθερά με μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  • Δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις είναι: τα ψάρια που αποτελούν γενικά μια πιο υγιεινή τροφή με μέτριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και τα αναψυκτικά/ποτά με ζάχαρη που προκαλούν κινδύνους για την υγεία αλλά έχουν χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.



Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες προς περισσότερη κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών, θα μπορούσε να βελτιωθεί και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.


Η μελέτη τονίζει τις πρόσφατες συστάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων φορέων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης διατροφής. Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο από την Διακυβερνητική Επιτροπή της Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ, προτείνει να καταναλώνονται περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης, ως τρόπος προσαρμογής και περιορισμού της κλιματικής αλλαγής.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι πιο λεπτομερείς πληροφορίες θα βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις εταιρείες τροφίμων να κάνουν καλύτερες επιλογές. Ερευνητές, στην παρούσα φάση, εργάζονται για τον σχεδιασμό νέου τύπου ετικετών ώστε να δουν εάν οι πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να αλλάξουν στους καταναλωτές τα κριτήρια επιλογής της τροφής τους.


Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά ολόκληρη την μελέτη εδώ.

bottom of page