top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Greenpeace: Νέες εικόνες από τον Αμαζόνιο δείχνουν έναν ακόμη χρόνο ιστορικής αποψίλωσης




Η Greenpeace της Βραζιλίας κατέγραψε εικόνες παράνομων πυρκαγιών που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια μιας αερογέφυρας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 και 31 Ιουλίου. Οι εικόνες έρχονται καθώς το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) κατέγραψε αποψίλωση 8,712 km² κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποψίλωσης όλης της χρονιάς που καταγράφηκε από το σύστημα συναγερμού DETER-B.


«Έχοντας διαλύσει την περιβαλλοντική επιβολή, ο Μπολσονάρο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας προσπαθούν τώρα να επιβραβεύσουν παράνομα την αποψίλωση των δασών και την κλοπή γης. Χρησιμοποιώντας ακατάλληλα νομοθετικούς κανόνες έκτακτης ανάγκης, εισέρχονται σε νέα ριζοσπαστικά νομοσχέδια που θα φέρουν περισσότερη καταστροφή και θα επιδεινώσουν την κλιματική έκτακτη ανάγκη», λέει η Cristiane Mazzetti, Senior Forest Campaigner, Greenpeace Brazil.


Παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο για την αντιμετώπιση της παράνομης αποψίλωσης των δασών, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του προωθούν μια σειρά από ριζοσπαστικά νομοσχέδια που θα επέτρεπαν περισσότερη αποψίλωση και υπονόμευση των δικαιωμάτων γης των αυτόχθονων λαών.


Στις 3 Αυγούστου, η Βραζιλιάνικη Βουλή των Βουλευτών ψήφισε έναν ριζοσπαστικό νόμο, PL2633, που θα νομιμοποιούσε την αρπαγή γης σε δημόσιες εκτάσεις. Η αρπαγή γης σε δημόσιες εκτάσεις συνδέεται με το ένα τρίτο της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να «σπάσουν» τον Αμαζόνιο επειδή το τροπικό δάσος μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλη απώλεια δάσους προτού αποτύχει ως οικοσύστημα.


«Λίγοι περίμεναν ότι αυτή η κυβέρνηση θα εκπληρώσει την άκριτη υπόσχεσή της για μείωση της αποψίλωσης των δασών κατά 10%. Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να αποδυναμώνουν τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, χρησιμοποιούν τον στρατό για να διερευνήσουν περιβαλλοντικά εγκλήματα, μια στρατηγική που αποδείχθηκε αναποτελεσματική», συνέχισε ο Mazzetti,« Εάν η Γερουσία της Βραζιλίας εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αρπαγή γης, ωστόσο, θα επιταχύνουν την κατάρρευση του Αμαζονίου και θα καταστρέψουν τμήματα του τροπικού δάσους που είναι το κλειδί για την πρόληψη των χειρότερων σεναρίων έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα».

Comentários


bottom of page