top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Γιατί φαίνεται ροζ η λίμνη της Torrevieja στην Ισπανία από το διάστημα;


Πηγή: Alex Stoken, Jacobs και Sara Schmidt, GeoControl Systems, JETS Contract στη NASA-JSC.

Τα νερά γύρω από την πόλη-λιμάνι της Torrevieja, στην Ισπανία, φαίνονται σαν μια μεγάλη παλέτα ακουαρέλας. Στην παραπάνω φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το μπλε της Μεσογείου έρχεται σε αντίθεση με τις ροζ και πράσινες αποχρώσεις των αλμυρών λιμνοθαλασσών La Mata και Torrevieja. Το ηλιακό φως αλλάζει περαιτέρω την εμφάνιση και των τριών υδάτινων σωμάτων, βάφοντας τμήματα λευκά με αντανακλάσεις του ήλιου.


Η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα Torrevieja είναι υπεραλατώδης και παίρνει τη ροζ απόχρωση της από το αλάτι που αγαπούν τα φύκια όπως η Dunaliella salina, ένας μικροοργανισμός που βρίσκεται σε λεκάνες αλμυρού νερού.


Η μικρότερη γειτονική λιμνοθάλασσα, La Mata, έχει λιγότερο αλάτι λόγω της απορροής του γλυκού νερού από τα κοντινά βουνά.


Ένα εργοστάσιο αλατιού βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο της λιμνοθάλασσας Torrevieja. Αυτές οι λιμνοθάλασσες παράγουν εκατοντάδες τόνους αλατιού κάθε χρόνο και τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας για αιώνες.


Κατά μήκος των νότιων συνόρων των λιμνοθαλασσών, τα φυσικά καταφύγια παρέχουν καταφύγιο σε αποδημητικά και ντόπια είδη πουλιών, όπως το Greater Flamingo, το Northern Gannet και το Spanish Sparrow. Οι γαρίδες άλμης ζουν στις λιμνοθάλασσες και αποτελούν πηγή τροφής για τα πουλιά. Αυτά τα καταφύγια είναι τοποθεσίες Ramsar, οι οποίες είναι διεθνώς αναγνωρισμένες περιοχές διατήρησης υγροτόπων.


Πρόσθετες εικόνες που τραβήχτηκαν από αστροναύτες και κοσμοναύτες μπορούν να προβληθούν στο Gateway to Astronaut Photography of Earth της NASA/JSC.

Comments


bottom of page