top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Σταθερά μειωτική από το 2010 η τάση για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ



Η Eurostat δημοσίευσε για πρώτη φορά εκτιμήσεις των τριμηνιαίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των εκπομπών ανά οικονομική δραστηριότητα. Οι εκτιμήσεις καλύπτουν όλα τα τρίμηνα από το 2010 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Αυτά τα στοιχεία θα δημοσιεύονται τακτικά κάθε τρίμηνο από τώρα και στο εξής.


Αυτή είναι η πρώτη δημοσιοποίηση τριμηνιαίων εκτιμήσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την ΕΕ. Είναι μια σημαντική βελτίωση στην επικαιροποίηση των στατιστικών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Eurostat να παρέχει περισσότερες και καλύτερες γνώσεις σχετικά με την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ προς τον στόχο να είναι μια ήπειρος καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.


Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 867 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα για οποιοδήποτε τρίμηνο. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε ποτέ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.


Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την απότομη μείωση της δραστηριότητας το ίδιο τρίμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας της COVID-19.



Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεταποίηση και οι κατασκευές (34% του συνόλου), η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (19%), η γεωργία (14%), οι υπηρεσίες μεταφορών (8%) και οι υπηρεσίες πλην των μεταφορών (8%).


Τα νοικοκυριά εκπέμπουν 101 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 για τις μεταφορές τους (12%) συν 52 εκατομμύρια τόνους CO2-eq για θέρμανση και άλλους σκοπούς (6%).


Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους σε όλους τους τομείς. Οι εκπομπές από τα νοικοκυριά για θέρμανση αυξήθηκαν κατά 42% και για τις μεταφορές κατά 25%. Οι εκπομπές ανά μεταποίηση και κατασκευές αυξήθηκαν κατά 22%, υπηρεσίες μεταφορών κατά 18%, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17% και υπηρεσίες εκτός των μεταφορών κατά 13%. Οι εκπομπές του αγροτικού τομέα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (+0,2%).


Παρά την επίδραση της οικονομικής ανάκαμψης μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2020 και του 2021, η μακροπρόθεσμη τάση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ παρουσιάζει σταθερή μείωση.


Η επίσημη παρακολούθηση του κλίματος και η υποβολή εκθέσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ παρέχει ετήσια δεδομένα για την πρόοδο της ΕΕ προς τους στόχους της. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που καθορίστηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) δείχνουν ότι το 2020, οι εγχώριες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ των 27 μειώθηκαν κατά 31% από τα επίπεδα του 1990.


Ο κατάλογος της ΕΕ καταρτίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος για λογαριασμό της Επιτροπής και υποβάλλεται στην UNFCCC κάθε άνοιξη. Η περίοδος που καλύπτεται από την απογραφή ξεκινά το 1990 και διαρκεί έως 2 χρόνια πριν από το τρέχον έτος (π.χ. το 2021 οι απογραφές καλύπτουν εκπομπές έως το 2019).

Comments


bottom of page