top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Οι εξαγωγές ανακυκλώσιμων προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν το 2020



Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα δεδομένα όπου παρουσιάζονται στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές ανακυκλώσιμων προϊόντων στην ΕΕ για το 2020 όπου παρατηρήθηκε και μια αύξηση στις εξαγωγές με παράλληλη μείωση στις εισαγωγές.


Το 2020, η ΕΕ εξήγαγε 80,3 εκατομμύρια τόνους ανακυκλώσιμων προϊόντων (χαρτί, πλαστικό και γυαλί) εκτός ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2019. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 34,7 εκατομμύρια τόνους, μείωση 10% σε σύγκριση με 2019.


Όσον αφορά τις εξαγωγές, το 2020, το χαρτί ήταν το πιο εξαγόμενο ανακυκλώσιμο προϊόν εκτός ΕΕ (60,8 εκατομμύρια τόνοι), ακολουθούμενο από το πλαστικό (15,9 εκατομμύρια τόνους) και το γυαλί (3,7 εκατομμύρια τόνους).


Την ίδια χρονιά, εισήχθησαν 22,2 εκατομμύρια τόνοι χαρτιού, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ του συνόλου των ανακυκλώσιμων προϊόντων που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ήταν το γυαλί (6,4 εκατ. τόνοι), ακολουθούμενο από το πλαστικό με 6,1 εκατ. τόνους.



Ινδία, Μαλαισία και Ηνωμένο Βασίλειο: κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί


Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές χαρτιού από την ΕΕ το 2020 (24% των συνολικών εξαγωγών χαρτιού εκτός ΕΕ), ακολουθούμενη από την Ινδονησία (20%) και την Τουρκία (14%).


Η Μαλαισία ήταν ο μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές πλαστικού (21% των συνολικών εξαγωγών πλαστικών εκτός ΕΕ), ακολουθούμενη από την Τουρκία (18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (17%).


Το 2020, το γυαλί εξήχθη κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (42% των συνολικών εξαγωγών γυαλιού εκτός ΕΕ), με την Ελβετία (14%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (7%) να ακολουθούν.



Ηνωμένο Βασίλειο: Kορυφαίος προμηθευτής ανακυκλώσιμων προϊόντων στην ΕΕ


Οι εισαγωγές ανακυκλώσιμων προϊόντων εκτός ΕΕ προέρχονταν κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιπροσώπευε το 36% των συνολικών εισαγωγών χαρτιού εκτός ΕΕ και το 41% των εισαγωγών πλαστικού και γυαλιού εκτός ΕΕ.


Οι δεύτερες μεγαλύτερες εισαγωγές χαρτιού προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες (25% των εισαγωγών χαρτιού εκτός ΕΕ), ακολουθούμενες από την Ελβετία (16%). Εισαγωγές πλαστικών προήλθαν επίσης από τη Νορβηγία (10%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (9%). Η Ελβετία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας γυαλιού (21%), ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (11%).



bottom of page