top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Τα μερίδια της αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν από το 2007



Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα έρευνα όπου παρουσιάζονται τα μερίδια των μεγαλύτερων παραγωγών ενέργειας, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντικό εύρημα αποτελεί το ότι τα μερίδια της αγοράς για τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μειώθηκαν από το 2007.


Το 2019, το μερίδιο της αγοράς για τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το υψηλότερο μερίδιο σημειώθηκε στην Κύπρο (100%), όπου μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από τη Λετονία (86%) και την Κροατία (80%).


Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο αγοράς για τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τρία κράτη μέλη: Λουξεμβούργο (18%), Φινλανδία (16%) και Πολωνία (12%).


Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο της αγοράς του 2019 για τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμαινόταν από -62,6 εκατοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στην Κύπρο, ενώ αυξήθηκε στη Ρουμανία και τη Λετονία.



Comments


bottom of page