top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Η παραγωγή και η κατανάλωση γαιάνθρακα μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σε 2 χρόνια



Στις αρχές Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα στατιστικά για την πορεία της παραγωγής και κατανάλωσης γαιάνθρακα όπου παρουσιάζονται δεδομένα για τα τελευταία 30 χρόνια. Η πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στις στατιστικές γαιάνθρακα στην ΕΕ συνεχίστηκε και το 2020. Επηρέασε τόσο τον σκληρό γαιάνθρακα (π.χ. Λιθάνθρακας) όσο και τον καφέ γαιάνθρακα (π.χ. Λιγνίτης), καθώς και την παραγωγή και την κατανάλωση του καθενός.


Μετά από μια συνεχή μείωση από το 1990, η μείωση της κατανάλωσης και των δύο τύπων άνθρακα επιταχύνθηκε το 2019. Σε σύγκριση με το 2018, η κατανάλωση σκληρού άνθρακα μειώθηκε κατά 35% το 2020 και η κατανάλωση καφέ (κυρίως λιγνίτη) κατά 33%.


Τα μηνιαία στοιχεία του 2020 δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 είχε επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα, αλλά η πλήρης έκταση της επιρροής της πανδημίας στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα θα είναι σαφέστερη τα επόμενα χρόνια.


Γαιάνθρακας: από 13 σε 2 παραγωγούς, έντονη μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης


Το 2020, η ΕΕ παρήγαγε 56 εκατομμύρια τόνους σκληρού άνθρακα, 80% λιγότερο από την παραγωγή του το 1990. Ο αριθμός των κρατών μελών που παράγουν σκληρό άνθρακα μειώθηκε επίσης έκτοτε, από 13 το 1990 σε δύο μόνο κράτη μέλη το 2020: την Πολωνία, αντιπροσωπεύει το 96% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ και η Τσεχία.


Ομοίως, η κατανάλωση σκληρού άνθρακα μειώνεται σταθερά από το 1990, με επιταχυνόμενη μείωση από το 2019. Το 2020, η κατανάλωση σκληρού άνθρακα στην ΕΕ εκτιμάται σε 144 εκατομμύρια τόνους, 63% λιγότερη από το 1990.


Οι λόγοι για τη χαμηλότερη κατανάλωση σκληρού άνθρακα είναι η ενεργειακή στροφή προς το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η μείωση της παραγωγής οπτάνθρακα οπτανθρακοποίησης, που χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα.


Η μείωση του λιγνίτη στην ΕΕ συνεχίζεται


Ομοίως με τον σκληρό άνθρακα, η συνεχής μείωση της κατανάλωσης καφέ άνθρακα επιταχύνθηκε από το 2019 και μετά. Το 2020, η κατανάλωση καφέ άνθρακα στην ΕΕ, κυρίως για λιγνίτη, εκτιμάται σε 246 εκατομμύρια τόνους, ή 64% λιγότερη από το 1990.


Το 95%της συνολικής κατανάλωσης καφέ άνθρακα στην ΕΕ αναλαμβάνεται από 6 χώρες: Γερμανία (44%), Πολωνία (19%), Τσεχία (12%), Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα. Τα στοιχεία παραγωγής και κατανάλωσης για καφέ άνθρακα είναι πολύ παρόμοια, καθώς καταναλώνεται σχεδόν πάντα στις χώρες παραγωγής, ενώ υπάρχει επίσης πολύ μικρό εμπόριο καφέ άνθρακα.


Η συντριπτική πλειοψηφία του καφέ άνθρακα στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2019, το 93% του καφέ άνθρακα χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, η χρήση καφέ άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας μειώθηκε απότομα το 2019, για τους ίδιους λόγους όπως και για τον σκληρό άνθρακα.



Comments


bottom of page