top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Αιολικά και υδροηλεκτρικά παρέχουν την περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ



Έκθεση της Eurostat παρέχει πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνολικά, αλλά και σε τρεις τομείς κατανάλωσης (ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση-ψύξη και μεταφορές) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια (θερμική, φωτοβολταϊκή), υδροηλεκτρική ενέργεια, παλιρροιακή ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, θερμότητα περιβάλλοντος που συλλαμβάνεται από αντλίες θερμότητας, βιοκαύσιμα και το ανανεώσιμο μέρος των αποβλήτων.


Το 2019, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 19,7% της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ των 27, μόνο 0,3% χαμηλότερα από το στόχο του 20% για το 2020. Ακόμα το 2019, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 34% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ελαφρώς αυξημένη από 32% το 2018.



Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (35% το καθένα). Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται προήλθε από ηλιακή ενέργεια (13%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (9%). Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008, αντιπροσώπευε το 1%.



Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2019 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές στην Αυστρία (75%) και στη Σουηδία (71%). Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή στη Δανία (65%), στην Πορτογαλία (54%) και στη Λετονία (53%), αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε αυτές τις χώρες.


Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 10% ή λιγότερο στη Μάλτα (8%), στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο και στην Ουγγαρία (και το 10%).

bottom of page