top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή ειδικά για τα παιδιά


Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της υγείας των παιδιών και των εφήβων από τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους ετησίως σε άτομα κάτω των 18 ετών στην Ευρώπη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών αργότερα στη ζωή.


Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, το επίπεδο των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει πεισματικά πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται στην υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ειδικά στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία.


Ενώ οι εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή το σώμα, τα όργανα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία κατά την παιδική ηλικία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία των παιδιών».


Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι προκαλεί περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο σε άτομα κάτω των 18 ετών στις 32 χώρες μέλη του ΕΟΠ. Αν και ο αριθμός των πρόωρων θανάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλός σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Ευρώπης που υπολογίζεται από τον ΕΟΠ κάθε χρόνο, οι θάνατοι σε νεαρές ηλικίες αντιπροσωπεύουν απώλεια μελλοντικών δυνατοτήτων και συνοδεύονται από σημαντική επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στη μετέπειτα ζωή.


Η πνευμονική λειτουργία και η ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα από το όζον και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) βραχυπρόθεσμα και από τα λεπτά σωματίδια (PM2,5) μακροπρόθεσμα. Η έκθεση της μητέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης και κίνδυνο πρόωρου τοκετού.


Μετά τη γέννηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως το άσθμα, η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι αλλεργίες. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, το οποίο ταλαιπωρεί το 9% των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών αργότερα στην ενήλικη ζωή.


Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή και οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ποιότητα του αέρα θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία όλων των πολιτών, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών μας, που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.


Είναι επείγον να συνεχίσουμε να εντείνουμε τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, εθνικό και τοπικό για την προστασία των παιδιών μας, που δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να τα διατηρήσετε ασφαλή είναι να κάνετε τον αέρα που αναπνέουμε όλοι πιο καθαρό.

bottom of page