top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Τα έντονα επιβαρυμένα οικοσυστήματα χρειάζονται αποκατάσταση


Η ευρωπαϊκή φύση δεν είναι σε καλή κατάσταση και έχει δείξει λίγα σημάδια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου, απαιτούνται προσπάθειες αποκατάστασης και καλύτερη διαρκής διαχείριση των οικοσυστημάτων για τη διασφάλιση μιας σειράς οφελών από υγιή φύση - στην υγεία των ανθρώπων, την επισιτιστική ασφάλεια και την αποτελεσματική δράση για το κλίμα.


Η ενημέρωση του ΕΟΠ «Η σημασία της αποκατάστασης της φύσης στην Ευρώπη» συνοψίζει βασικά στοιχεία για το γιατί τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα χρειάζονται επειγόντως συντονισμένες προσπάθειες αποκατάστασης τόσο εντός των υφιστάμενων καθορισμένων προστατευόμενων περιοχών όσο και εκτός αυτών των χώρων, όπως σε διαχειριζόμενα δάση, γεωργικές εκτάσεις, θάλασσες και αστικές περιοχές.


Η αποκατάσταση των «κατεστραμμένων» ποταμών, λιμνών, υγροτόπων, δασών, λιβαδιών, θαλάσσιων οικοτόπων και άλλων οικοσυστημάτων όχι μόνο θα βελτίωνε τη συνολική ανθεκτικότητα και την ποιότητα της φύσης στην Ευρώπη, αλλά θα απέφερε πολλά ευρύτερα κοινωνικά οφέλη. Για παράδειγμα, η υγεία των ενδιαιτημάτων για επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και τα σκαθάρια, είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη. Η κατάσταση των δασών και των υγροτόπων είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τα υγιή οικοσυστήματα παρέχουν επίσης καλύτερη προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα και ρύπανση, τονίζει η ενημέρωση του ΕΟΠ.


Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις πολλών δεκαετιών, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιτύχουν μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής για τη φύση ή να αλλάξουν τη συνολική αρνητική τάση μείωσης της βιοποικιλότητας, υπενθυμίζει η ενημέρωση του ΕΟΠ. Για να αλλάξει αυτή η πορεία, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν τα «κατεστραμμένα» οικοσυστήματα σε καλή κατάσταση, διατηρώντας παράλληλα τις προσπάθειες για την προστασία των υγιών.


Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ΕΟΠ «Η κατάσταση της φύσης στην ΕΕ 2020», το 81% των προστατευόμενων οικοτόπων, το 39% των προστατευόμενων πτηνών και το 63% των άλλων προστατευόμενων ειδών βρίσκονται σε κακή ή κακή κατάσταση. Πολλοί σωρευτικοί παράγοντες συμβάλλουν στις πιέσεις στη φύση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής γεωργίας, της κατάληψης γης, της ρύπανσης, της μη βιώσιμης δασοκομίας και της κλιματικής αλλαγής.

Comments


bottom of page