Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας του Όζοντος δείχνουν ότι, το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συνέχισε τη θετική πρόοδο προς τον στόχο της ΕΕ και την παγκόσμια δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της χρήσης ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Το 2022, η παραγωγή και η χρήση αυτών των ουσιών από τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν χαμηλότερη από τις ποσότητες που καταστράφηκαν και εξήχθησαν.
Ο δείκτης του ΕΟΠ για την κατανάλωση ουσιών που καταστρέφουν το όζον δείχνει ότι η ΕΕ συνεχίζει να καταργεί ενεργά τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών, σύμφωνα με τη δέσμευσή της στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον (ODS) χρησιμοποιούνται ευρέως σε ψυκτικά, πολυμερή, φαρμακευτικά προϊόντα και γεωργικές χημικές ουσίες.
Τα στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι η κατανάλωση ODS στην ΕΕ ήταν αρνητική (-3.623 μετρικοί τόνοι). Η αρνητική κατανάλωση ODS σημαίνει στατιστικά ότι περισσότερες από αυτές τις ουσίες καταστράφηκαν ή εξήχθησαν παρά παρήχθησαν ή εισήχθησαν.
Τα ενημερωμένα δεδομένα δημοσιεύονται ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου για να τιμήσει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος το 1987.
Η διακοπή της χρήσης ουσιών που καταστρέφουν το όζον είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα της Γης. Η στιβάδα του όζοντος επιτελεί μια σημαντική λειτουργία καθώς απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Το 1989 τέθηκε σε ισχύ το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Στόχος του είναι να προστατεύσει το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας με τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ουσιών που καταστρέφουν το όζον (ODS). Το πρωτόκολλο καλύπτει περισσότερες από 200 μεμονωμένες ουσίες με υψηλό δυναμικό καταστροφής του όζοντος (ODP), συμπεριλαμβανομένων των χλωροφθορανθράκων (CFCs), halons, τετραχλωράνθρακα (CTC), 1,1,1-τριχλωροαιθάνιο (TCA), υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFCs), υδροβρωμοφθοράνθρακες HBFCs), βρωμοχλωρομεθάνιο (BCM) και μεθυλοβρωμίδιο (MB), τα οποία αναφέρονται όλα ως «ελεγχόμενες ουσίες».
Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ τροποποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, στο Κιγκάλι της Ρουάντα, για να ρυθμίσει τους υδροφθοράνθρακες (HFCs). Οι HFC που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα των CFC, είναι ισχυρά αέρια θερμοκηπίου και η παραγωγή και η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την παραγωγή και την κατανάλωση HFC τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόταση για αναθεωρημένο κανονισμό της ΕΕ για το όζον τον Απρίλιο του 2022. Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει την αποτροπή των εκπομπών ισοδύναμων 180 εκατομμυρίων τόνων CO2 και 32.000 τόνων εκπομπών δυνητικής καταστροφής του όζοντος (ODP) έως το 2050.
留言