top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

EE: Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες για τη «πράσινη» χρηματοδότηση



Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, οι οποίοι καθορίζουν τις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις των δεικτών αναφοράς της ΕΕ για το κλίμα, καθώς και ορισμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) παραγόντων.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ενωσιακοί δείκτες αναφοράς για το κλίμα βοηθούν τους επενδυτές που επιθυμούν να υιοθετήσουν επενδυτικές στρατηγικές που σέβονται το κλίμα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας, δηλαδή της πρακτικής της διάθεσης στην αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων που προβάλλονται ως «πράσινα» ή γενικότερα «βιώσιμα», ενώ στην πραγματικότητα δεν πληρούν βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα.


Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη καθορίζει τις τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να περιλαμβάνει ένας δείκτης αναφοράς προκειμένου να συμπεριληφθεί ως ενωσιακός δείκτης αναφοράς για το κλίμα. Για παράδειγμα, οι τομείς στους οποίους κατανέμεται ο δείκτης αναφοράς οφείλουν να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το ένα έτος στο άλλο και να αποκλείουν περιουσιακά στοιχεία που βλάπτουν σημαντικά τους στόχους ΠΚΔ.


Είναι σημαντική αλλαγή το ότι οι νέοι κανόνες θέτουν και ορισμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση παραγόντων στους διαχειριστές δεικτών αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων γνωστοποιήσεων που σχετίζονται με τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία είναι η πρώτη στην ιστορία καθολική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Οι δείκτες αναφοράς που σχετίζονται με την Συμφωνία του Παρισιού σαναφέρονται κυρίως στους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, περαιτέρω πληροφορίες για αυτούς μπορείτε να βρείτε εδώ.


Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε: «Ένας από τους κύριους στόχους της πολιτικής μας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι η αξιοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων για να επιτύχουμε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Οι σημερινές κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα βοηθήσουν όσους επενδυτές ενδιαφέρονται για το κλίμα και θέλουν να λάβουν τη σωστή απόφαση και να επενδύσουν στη μετάβασή μας προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Το κάθε βήμα που κάνουμε μετράει». 


Οι νέες απαιτήσεις βασίζονται στις εργασίες της Ομάδας Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση (TEG). Οι νέοι σημερινοί κανόνες είναι διαθέσιμοι εδώ.

Comments


bottom of page