top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Δορυφορική εικόνα από την πλημμύρα στην Κινέτα - Μοιραίος ο ρόλος της πυρκαγιάς του 2018

Έγινε ενημέρωση: 1 Δεκ 2021

Δορυφορική απεικόνιση της Κινέτας από τον δορυφόρο Sentinel-2 L2A στις 25-11-2019

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος οπτικής απεικόνισης Sentinel-2 L2A του προγράμματος Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, αποτύπωσε το μέγεθος της καταστροφής από την πλημμύρα που χτύπησε την Κινέτα τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Γηρυόνης".


Στη φωτογραφία που λήφθηκε μπορεί να εντοπιστεί η εκβολή του ρέματος της "Πίκας" που υπερχείλισε και μετέφερε την κύρια πλημμυρική απορροή. Χαρακτηριστικά φαίνεται η έντονη αλλαγή του χρώματος της θάλασσας κοντά στις ακτές λόγων των φερτών υλών που μεταφέρθηκαν μέσω του χειμάρρου από τα Γεράνεια Όρη. Επιπρόσθετα, λόγω της ροής του χειμάρρου αλλά και των θαλάσσιων κυματισμών, η μεταφορά των φερτών έχει συνεχιστεί σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εκβολής, όπως φαίνεται και στη δορυφορική εικόνα. Παράλληλα, μπορεί να διακριθεί η καμένη έκταση στα Γεράνεια Όρη, ύστερα από τη πολυήμερη πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018.


Συνδυάζοντας τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, ότι ύστερα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές μπορούν να προκληθούν σοβαρά προβλήματα πλημμυρών και καθιζήσεων. Το φαινόμενο αυτό τονίζει το γεγονός ότι οι πυρκαγιές έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

bottom of page