top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

#ArtOfTheUnexpected or in one word: SERENDIPITYΠέρυσι γνωρίσατε την ομάδα του TEDxAUAthens (TEDx του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) για πρώτη φορά, με το “Growth”. Τώρα έρχεται ανανεωμένη με το TEDxAUAthens 2019, και το θέμα αυτού… Serendipity! Στα ελληνικά θα το λέγαμε «Ευσύμπτωση».

Τι είναι όμως το Serendipity πέρα από μια ευνοϊκή σύμπτωση;

Για τους γλωσσολόγους είναι η λέξη που περιγράφει σημαντικές ανακαλύψεις (ή γεγονότα, ακόμα και της καθημερινότητας) που γίνονται είτε τυχαία είτε ψάχνοντας για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που τελικά ανακαλύφτηκε. Είναι δηλαδή μια αίσια και επιθυμητή σύμπτωση. Είναι αυτό που λέμε «σου έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις».

Η λέξη αυτή ψηφίστηκε το 2004 σαν μια από τις δέκα πιο δύσκολες αγγλικές λέξεις που μπορούν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες!

Το Serendipity έχει επίσης ωφελήσει και βοηθήσει την ανθρωπότητα πολλές φορές, χαρίζοντας μας πράγματα που σήμερα τα θεωρούμε καθημερινά και δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πενικιλίνη, την οποία ανακάλυψε τυχαία ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Ο κύριος Φλέμινγκ έφυγε για κάποιες μέρες από το εργαστήριο του για να γυρίσει και να δει ότι ένα μεγάλο μέρος της βακτηριακής καλλιέργειας του είχε καταστραφεί από μια περίεργη μούχλα, και τότε αντί να πετάξει τη χαλασμένη καλλιέργεια καταπιάστηκε με την ταυτοποίηση της μούχλας… τα υπόλοιπα αποτελούν πλέον κομμάτι της ιστορίας. Άλλα παραδείγματα είναι οι ακτίνες Χ, τις οποίες ανακάλυψε ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ενώ έκανε πειράματα για τη σπουδή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων, και βεβαίως η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο ενώ έψαχνε την Ινδία.

Για τους κριτικούς κινηματογράφου, Serendipity είναι η ταινία του Πίτερ Τσέλσομ, η οποία κυκλοφόρησε το 2002 στις ελληνικές αίθουσες και πραγματεύεται την ιστορία δύο ανθρώπων που γνωρίστηκαν τυχαία σε μια νυχτερινή έξοδο και έπειτα έψαχναν για χρόνια ο ένας τον άλλο καθώς και οι δύο ήταν πεπεισμένοι πως ανήκουν μαζί.

Για τους λάτρεις των γλυκών, Serendipity είναι ένα γλυκοπωλείο στην Νέα Υόρκη, το οποίο άνοιξε το 1954 και από τότε αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι για τους Νεοϋορκέζους αλλά και για τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Τι είναι όμως το Serendipity για την ομάδα του TEDxAUAthens;

Ήμουν σίγουρη ότι για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό, αλλά ότι στο τέλος όλοι θα είχαν ένα κοινό συμπέρασμα.

Όπως είθισται στην επιστημονική κοινότητα, για την επιβεβαίωση μια υπόθεσης κάνουμε ένα πείραμα. Έτσι, ένα βράδυ που καθόμουν σπίτι και δεν είχα τι να κάνω αποφάσισα να στείλω στα παιδιά της ομάδας ένα πολύ απλό μήνυμα, «Ρε, γιατί κάνουμε TEDx φέτος;». Φυσικά όλοι αγχώθηκαν, νόμιζαν πως με έχει καταβάλει το άγχος και έσπευσαν να με πάρουν τηλέφωνο και να προσπαθήσουν να με πείσουν ότι όλα θα πάνε καλά…

Αυτό που κατάφεραν ήταν να μου δείξουν γιατί η ομάδα του TEDxAUAthens 2019 αποτελεί ένα από τα ομορφότερα Serendipity της ζωής μου!

Θα σας αφήσω λοιπόν με ένα κείμενο που έγραψα συνδυάζοντας τις σκέψεις τους και τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά στο event το Σάββατο 4 Μαίου. Ποιός ξέρει, μπορεί να βρείτε κι εσείς ένα δικό σας Serendipity

«Κανείς πρέπει να ξέρει να αρπάζει κάθε ευκαιρία. Πρέπει να ξέρει πως δεν ταυτιζόμαστε με τις αποτυχίες μας. Πως το να ανατραπεί η ζωή σου σε ένα δευτερόλεπτο, θετικά ή αρνητικά, είναι η ίδια σου η ζωή.

Κανείς πρέπει να ξέρει τι τον εμπνέει, τι αγαπά, τι τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Πως ο κόσμος είναι όμορφος και φωτεινός, κι αν καμία φορά το ξεχάσεις γύρνα την ματιά σου προς τον ήλιο ή προς τον άνθρωπο που αγαπάς.

Κανείς πρέπει να ξέρει τι χρειάζεται για να είναι καλά. Η σιγουριά για εσένα, για τις αποφάσεις σου. Η αυτοπεποίθηση. Η θετική σκέψη. Κι αν δεν τα έχεις, δημιούργησε πράγματα που θα κάνουν την διαφορά για εσένα, άνοιξε τα αυτιά και άκου, ζήσε μια νέα εμπειρία, μάθε απλά μια νέα γλώσσα… μάθε έστω μια νέα λέξη. Για σήμερα ήδη είσαι καλυμμένος.

Για να είσαι όμως πλήρης, σε περιμένουμε στις 4 Μαΐου, στο δεύτερο TEDxAUAthens event, για να ζήσεις την πιο SERENDIPITY εμπειρία!»

To που; Μείνε συντονισμένος και θα το μάθεις σύντομα!

Μείνε συντονισμένος στα social media του TEDxAUAthens:

Kommentare


bottom of page