top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

600 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα της κρίσης του νερού στο Μίσιγκαν



Η πολιτεία του Μίσιγκαν αναμένεται να πληρώσει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε θύματα της κρίσης του νερού στο Φλιντ, σύμφωνα με τους New York Times.


Τα χρήματα θα προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για παιδιά στο Φλιντ που δηλητηριάστηκαν από νερό βρύσης με μόλυβδο, αφού οι αρμόδιοι άλλαξαν την πηγή παροχής νερού της πόλης πριν από έξι χρόνια, πυροδοτώντας μια κρίση που δημιουργεί ακόμη ανησυχία για πολλούς κατοίκους.


Οι λεπτομέρειες της διευθέτησης δεν δημοσιεύθηκαν και οι δικηγόροι και οι δημόσιοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση αρνήθηκαν να σχολιάσουν περισσότερα. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Φλιντ αναμένουν να λάβουν χρήματα στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο οποίος υπόκειται σε έγκριση από ομοσπονδιακό δικαστή στο Μίσιγκαν.


Τα μεμονωμένα ποσά που θα διατεθούν θα εξαρτηθούν από το βαθμό που έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι του Flint και από τη μόλυνση του νερού.


Ο διακανονισμός είναι το αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων άνω των 18 μηνών, που αποσκοπούν να απαντήσουν σε μια δύσκολη ερώτηση για τους κατοίκους μιας πόλης που έχει πληγεί από καταστροφή: Ποια είναι τα θύματα της κρίσης νερού του Flint;


Το 2014, ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους για μια πόλη με βαθιά οικονομική δυσχέρεια, αξιωματούχοι στο Φλιντ, με επικεφαλής έναν κρατικό διευθυντή έκτακτης ανάγκης, άλλαξαν την παροχή νερού της πόλης από τη λίμνη Χιούρον στον μολυσμένο ποταμό Φλιντ. Οι αρμόδιοι απέτυχαν να προσθέσουν ελέγχους διάβρωσης, σύμφωνα με μετέπειτα έρευνες, επιτρέποντας στο μόλυβδο και άλλα χημικά να περάσουν από τους παλιούς, φθαρμένους σωλήνες, στην παροχή πόσιμου νερού.


Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να μάθουν οι κάτοικοι του Φλιντ ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό τους. Η γεύση του νερού ήταν μεταλλική και συχνά είχε χρώμα πράσινο ή ανοιχτό καφέ. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αισθάνονται άρρωστοι και να βιώνουν δερματικά εξανθήματα, τριχόπτωση και άλλα συμπτώματα.


Μήνες αργότερα, οι έρευνες έδειξαν αυξημένα και ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου στο αίμα ορισμένων παιδιών Flint. Η Δρ Hanna-Attisha, τοπικός παιδίατρος, και άλλοι επιστήμονες και ερευνητές έθεσαν προειδοποιήσεις που αρχικά αγνοήθηκαν από κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους. Το φθινόπωρο του 2015, μπροστά σε συντριπτικά στοιχεία, ο κυβερνήτης Rick Snyder του Michigan αναγνώρισε ότι το νερό δεν ήταν καλό.


Στα χρόνια που ακολούθησαν, η πόλη και η πολιτεία έχουν λάβει μέτρα για να βοηθήσουν τους κατοίκους του Flint να ανακάμψουν.


Η πηγή νερού στο Flint επανήλθε στο νερό της λίμνης Χιούρον, το οποίο επεξεργάζεται στο Ντιτρόιτ. Αλλά στο Flint, οι κάτοικοι είναι δύσπιστοι και καταναλώνουν ακόμα εμφιαλωμένο νερό για μαγείρεμα, πόσιμο και ακόμη και μπάνιο.


Μερικές από τις εργασίες επισκευής σωλήνων στο Flint παραμένουν ημιτελείς. Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Sheldon Neeley ανακοίνωσε ότι το πολυετές έργο για την αντικατάσταση των γραμμών εξυπηρέτησης είναι σε τελική φάση, με λιγότερα από 2.500 σπίτια Flint να περιμένουν αντικατάσταση γραμμών. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε σε έναν οικισμό 87 εκατομμυρίων δολαρίων από την πολιτεία του Μίσιγκαν, ήταν αρχικά να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2020. Διακόπηκε ξανά την άνοιξη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και επανεκκινήθηκε τον Ιούνιο.


Χιλιάδες κάτοικοι του Φλιντ έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του κράτους.


Όποιος ζούσε στο Φλιντ μεταξύ 2014 και 2016 θα μπορούσε να δικαιούται αξίωση. Οι πληρωμές αναμένεται να διανεμηθούν από την άνοιξη του 2021.

Comments


bottom of page